Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Škola volá aneb 10 tipů, jak zařídit pokoj pro školáka

/
  • Pokoj pro teenagera v uklidňujících tónech modré
    Pokoj pro teenagera v uklidňujících tónech modré (IKEA)
    19. srpna 2021 ● 06:00

    Možná váš potomek zasedne do lavic letos poprvé a přemýšlíte, jak mu co nejlépe zařídit pracovní kout v pokojíčku. Ale i pokud máte doma již protřelého žáka, možná zjistíte, že je stále co vylepšovat. Tak neváhejte a začtěte se do následujících tipů.

    Asi každý rodič si přeje, aby čas, který jeho ratolest stráví učením, přinesl jen samá pozitiva. Aby si dítě nekazilo zrak, nehrbilo se při učení či se nepotýkalo s nedostatkem prostoru, je potřeba pečlivě vybírat nezbytné vybavení. A to s ohledem jak na obecná doporučení, tak na individuální potřeby. Existují také různé vychytávky, které nejsou sice nepostradatelné, ale které výrazně doma zpříjemní čas strávený školními povinnostmi.

  • 1.

    Rostoucí stůl

    Dlouhé sezení není zrovna zdravá věc. To víme všichni. Ale co naplat, když děti sedí hodiny ve škole a pak ještě doma při plnění domácích úkolů. Snažte se tedy alespoň o to, aby dítě mělo ergonomické vybavení v podobě dostatečně velkého stolu se správnou výškou a kvalitní, nejlépe polohovací židle. Vhodné rozměry stolu jsou vázány na výšku postavy. Děti, které mnohdy rostou před očima, budou logicky jednou za čas potřebovat vyšší stůl.

     

    Pokud se vám nechce stůl každých pár let měnit, a zatěžovat tak rodinný rozpočet, sáhněte po tzv. rostoucím nábytku. Například stůl FLISAT umožňuje nastavit výši desky hned ve třech polohách. Navíc lze desku naklopit pro lepší komfort při psaní či malování. 1990 Kč, IKEA

  • 2.

    Flexibilní židle

    Židle k psacímu stolu je jedním z nejdůležitějších kousků nábytku. Měla by být ergonomická, otočná a pojízdná. A její výška by se rozhodně měla dát nastavit podle potřeby. Dejte si proto na výběru záležet a pořiďte kousek, který dítěti zajistí zdravá záda a pohodlné sezení nad kreslením i učením. Může to být například Novo, dětská otočná židle na kolečkách dánské značky Flexa. Kombinuje ceněný skandinávský design s vysokou kvalitou a bezpečností. 9999 Kč, Bonami.cz

  • 3.

    Umístění stolu – u okna

    Umístění u okna je klasika, která zajistí dostatek přirozeného světla při psaní úkolů a čtení knih – sníží tak riziko poškození zraku. Okno by však v takovém případě mělo být vybaveno efektivním zastíněním v podobě žaluzií či rolet. Zejména pokud váš potomek už hodně pracuje s počítačem, resp. monitorem. (NIDI)

  • 4.

    Umístění stolu – u stěny

    Ne vždy je umístění stolu u okna možné. Proto se netrapte, pokud tuto možnost nemáte. Snažte se alespoň stůl umístit ke stěně tak, že bude bokem co nejblíže oknu. Pokud je vaše ratolest pravák, pak levým bokem, je-li levák, tak pravým. (Nordic Design)

  • 5.

    Umístění stolu – v prostoru

    Učení feng-šuej doporučuje, aby dítě mělo při práci přehled o místnosti a vstupu do ní. Bude se při práci cítit bezpečněji a komfortněji. Co se týče světla, opět můžete použít pravidlo z předchozího bodu a umístit stůl a židli bokem k oknu – nejlépe tak, aby si váš školák či školačka nestínili rukou. (Viabel)

  • 6.

    Řešení pro dva – když je místo

    Pokud máte dvě dítka, jeden pokoj, ale dostatečně prostorný, řešení je poměrně snadné. Umístěte stoly vedle sebe a oddělte je úložnými prostory tak, aby studující neseděli hned vedle sebe. Budou se navzájem méně vyrušovat a rozptylovat. (Viabel)

  • 7.

    Řešení pro dva – když bojujete s centimetry

    Pokud musíte své dva poklady srovnat v jednom malém pokoji, dost možná sáhnete po patrové posteli. Pracovní kout jednoho z nich pak můžete umístit pod ni. Jen nezapomeňte opatřit školákovi kvalitní umělé osvětlení v barvě denního světla, které mu umožní pohodlně pracovat a nekazit si zrak. (Viabel)

  • 8.

    Praktická nástěnka – kupte ji

    S nástěnkou bude mít váš potomek stále přehled o tom, jaké ho čekají úkoly a aktivity. Také si sem může dávat vzpomínky na hezky prožitý čas či aktuální úspěchy (diplomy apod.). Variabilní nástěnku SKÅDIS navíc může přesně přizpůsobit svým potřebám. Díky doplňkům, které k ní lze přikoupit, může fungovat zároveň jako polička, úložný prostor na štětce a tužky apod. Od 349 Kč, IKEA

  • 9.

    Praktická nástěnka – vyrobte ji

    Pokud dáváte přednost vlastnoručně zhotoveným originálním řešením, můžete stěnu za stolem natřít speciálním nátěrem. Díky tabulové barvě si dítě může bez obav na stěnu psát poznámky či upomínky, až nebudou třeba, zase je snadno smaže.

     

    Chcete-li jít ještě o úroveň výš, použijte barvu magnetickou. Pak může dítě používat magnetky nejen k připevňování vzkazů, ale také si zeď může ozdobit magnetickými dekoracemi a hračkami. Jesliže se vám nechce do natírání, vůbec to nevadí. Zeď se promění v nástěnku i s pomocí lístků a „obyčejné“ washi pásky. Tuhle pásku z papíru na stěnu jednoduše nalepíte a stejně lehce ji z ní zase sloupnete. (Bonami)

  • 10.

    Box na tužky

    Závěsný box na boční stranu stolu ušetří místo na pracovní ploše. Dítě si tu může uložit vše, co potřebuje mít při práci hned po ruce. Tužky a pera, gumy, pastelky a zvýrazňovače, pravítka, kružítka, ale třeba i nejpoužívanější sešity, učebnice a poznámkové bloky. Všechny tyto předměty mu pak nebudou překážet na desce stolu – nehrozí tak, že si je shodí a bude se pro ně muset ohýbat. (Viabel)

     

    Více tipů do dětského pokoje najdete v zářijovém vydání Blesk Bydlení. Aktuální vydání seženete na novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy