„Obrazy a autory pro mezinárodní výstavy ARISTAART vybírám především citem,“ říká zakladatelka projektu Zuzana Křováková. Cílem výstavy je podle ní vytvářet prostor pro setkávání umělců z celého světa a konfrontovat jejich umělecké styly i vidění světa nebo objevovat nové talenty. Jedinečná je kombinace děl zkušených akademiků s výtvory nových talentů.

ART IN PRAGUE 2021

Letošní ročník trvá do 23. srpna. Široké veřejnosti se představuje 100 uměleckých děl od 33 autorů z pěti zemí světa.Jedním z vystavujících je například uznávaný bulharský malíř Rumen Sazdov.

Jedinečná instalace tří nevídaných soch industriálního umělce Thierryho Funcka z Lucemburska vás přivíta ještě než vstoupíte do prostoru galerie. Jedinečné jsou ale i jeho obrazy. Nedívá se na ně totiž jen zepředu, ale i zezadu. Jsou totiž oboustranné.

Další zajímavostí výstavy z české scény jsou například něžné naivní obrazy Petry Černocké, známé pohádkové Saxany z nesmrtelného filmu Dívka na koštěti, nebo slovenské muzikálové herečky a zpěvačky Nikoly Ďuricové. „Nesmím také zapomenout na jedinečná plátna celosvětově známého malíře světlem a pískem Alexe Dowise,“ povídá Zuzana Křováková. Tzv. „světlomalíř” se proslavil například i vystoupením v soutěži Česko Slovensko má talent, a úspěch zaznamenal i za oceánem v America’s Got Talent. Tento autor byl prvním, kdo představil světu právě malování světlem a pískem.

Přímo hypnoticky působí obrazy Vědma a Magické oko od českého akademického malíře Jiřího Šorma. Autor prý neustále maluje to, co se mu zobrazuje.Často vídá v myšlenkách právě tajemnou vědmu.

Kde brát inspiraci?

Zuzana Křováková, která projekt Art in Pragzue zakládala, je sama malířkou. „Mým životním mottem je radost. Největší inspirací je mi život sám a krásno, které díky životu můžeme vnímat,“ vysvětluje. Miluje prý malbu životadárnými barvami, ráda si hraje s tvary a tvoří vrstvy na obrazech. 

„Lidé mi říkají, že čím déle se dívají na mé obrazy, tím více v nich vidí a odhalí některá z poselstvích jejich nitra.“ Na letošní výstavě ukazuje hlavně novinky namalovány akrylovými barvami. Jedná se o obrazy z kolekce PRAMENY.

Něco o galerii

Galerie U Zlatého Kohouta existuje již 26 let a provozuje ji galeristka Mirela Zukal. Prostory galerie mají čtyři průchozí místností. Každou z nich je možné pronajmout minimálně na měsíc. Na celé léto si galerii běžně rezervuje Zuzana Křováková. Projekt ARISTAART založila v roce 2017 a věnuje se prezentací, propagací a podporou současného výtvarného umění.

Kde: Galerie U Zlatého Kohouta v Michalské ulici čp. 3.
Kdy: Do 23. srpna 2021. Každý den od 12:00 do 18:00.
Vstupné: Volné.

Video
Video se připravuje ...

Zuzana Křováková a Rumen Sazdov popisují obraz Jan Dařílek

Fotogalerie
52 fotografií