Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exotické ráje zpřísňují opatření, počty případů v zámořských územích Francie dál rostou

Autor: ČTK - 
13. srpna 2021
07:15

V dalších francouzských zámořských územích přibývá nakažených. Francouzská Guyana zavedla kvůli šíření nakažlivější mutace delta víkendový zákaz vycházení, vyplývá z prohlášení prefekta ostrova. Nová opatření tento týden oznámila i Francouzská Polynésie.

Na Polynésii, kterou tvoří 118 ostrovů v Oceánii, od středy platí od deváté večerní do čtvrté ranní zákaz nočního vycházení. Na ostrově je v průměru 627 nakažených na 100 000 lidí. Úřady již dříve omezily setkávání lidí a zakázaly koncerty či diskotéky.

Na Guyaně, která je zámořským departementem Francie na území Jižní Ameriky, je v průměru 259 případů na 100 000 lidí, oproti 213 nakaženým na 100 000 obyvatel minulý týden. Nakažlivější mutace delta připadá na 60 procent všech pozitivních vzorků. Podle prefekta se nárůst infikovaných projeví na počtu hospitalizací během jednoho nebo dvou týdnů.

Platí i zákazy vycházení

Obyvatelé nejvíce zasažených částí ostrova musí o víkendu dodržovat zákaz vycházení, který platí od soboty od osmi hodin večer do pondělí do pěti do rána. I nadále platí zákaz nočního vycházení ve všední dny mezi osmou večerní a pátou ranní.

Francouzská Guyana je vzdušnou čarou vzdálená asi 1 000 kilometrů od Martiniku a 1 650 kilometrů od Guadeloupe. Oba ostrovy registrují prudký nárůst pozitivních případů. Nově je možné mezi departementy letecky cestovat jen z nezbytných důvodů a se zdravotnickým pasem.

Na Martiniku je v průměru 1 200 nakažených na 100 000 lidí, na Guadeloupe 1 700 infikovaných na 100 000 obyvatel. Jde o vůbec nejvyšší incidenci, jakou Francie zaznamenala od začátku pandemie. Oba ostrovy zavedly přísná karanténní pravidla, jelikož plně naočkovaných je jen 20 procent obyvatel.

Kritickou situaci na Antilách má dnes na programu jednání francouzská bezpečnostní rada za účasti prezidenta Emmanuela Macrona. Hlava státu na úvod jednání uvedla, že situace na karibských ostrovech je „dramatická“. Ostatní zámořská území podle Macrona čelí znepokojivému nárůstu nakažených.

Na ostrovy v Karibiku již dorazilo pomoci 274 zdravotníků a 60 hasičů, uvedl na twitteru francouzský ministr pro zámořská území Sébastien Lecornu. Na místo má ve čtvrtek přicestovat i ministr zdravotnictví Olivier Véran.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa