Strom, který roste nedaleko kina Aero v Biskupcově ulici, ohrožuje místní už poměrně dlouho. Nebezpečné jsou nejen suché větve, které se mohou kdykoliv ulomit, ale hlavně masivní převislá větev napadená houbou. „Pod stromem se snažím nechodit za silného větru či deště. Je otázkou času, kdy větev povolí a spadne na auta, chodník nebo oboje,“ děsí se místní obyvatel R. H. Parazitická houba totiž způsobuje vážnou bílou hnilobu dřeva, která způsobuje lámání větví i kmene.

Kvůli děsivému stromu proto R. H. opakovaně kontaktoval projekt Čistá trojka, jehož posláním je právě zlepšování městského prostředí v Praze 3. „Vždy mi bylo sděleno, že podnět předali na Oddělení správy zeleně a investic,“ dodává. Stejný postup Blesku popsal dispečer projektu Čistá trojka. V jejich gesci je podle něj maximálně úklid spadaných větví z ulice i silnice, ale o městskou zeleň se stará Odbor ochrany životního prostředí, pod který mimo jiné spadá i Oddělení správy zeleně a investic.

Na Facebooku se mezi sousedy strhla vášnivá debata. Současný stav nemocného stromu jim dělá vrásky. Výtka směřovala na zastupitele Prahy 3 za Stranu zelených Matěje Žaloudka. „Nemám tedy v gesci zeleň ani Čistou trojku, ale dotaz jsem poslal na Odbor ochrany životního prostředí a dám vědět,“ napsal na sociální síti.

Další postup

O dalších krocích informovala Blesk tisková mluvčí Městské části Praha 3 Zuzana Křížková, skrze kterou Odbor ochrany životního prostředí komunikuje s novináři. „Hlášení podnětu jsme prověřovali a nezaznamenal jej ani náš úřad a nebylo učiněno ani hlášení Čisté trojce,“ říká. Předmětný strom navíc není v péči MČ Praha 3, ale stará se o něho Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK).

„Dle sdělení pracovníků TSK jsou o problému informováni a bude objednán dendrologický posudek, který zhodnotí zdravotní stav dřeviny a doporučí vhodné ošetření a další postup,“ dodává tisková mluvčí. Již brzy by tak mohl zmizet pomyslný „Damoklův meč“ visící nad žižkovskou ulicí.

Video
Video se připravuje ...

Cizinec na zastávce v Praze 3 brutálně napadl a oloupil ženu. (11. července 2021) Policie České republiky

Fotogalerie
6 fotografií