Nadšeně ho s ním sdílí nejen manželka, ale i vnoučata. Muž před lety zkoumal život jezevců. Nejdříve je sledoval v lese a bydlel s nimi dokonce v noře. „Jednou za čas jsem se vracel domů a vypadal jak bezdomovec. Dokonce mi na nádraží nalili zdarma polévku,“ usmál se Vladimír.

Pak si jezevčí partu Vendelína, Vendulu a Barču přestěhoval na zahradu. Když mu tam hloubili noru, vyvezl 113 koleček hlíny! Všichni se však stali pravidelnými návštěvníky domu. Nebylo výjimkou, že se usadili na posteli a loudili pamlsek. Nejdelšího věku se dožila Vendula a to 15 let.

Dostudoval vysokou

„Jezevci mi dali do života obrovské sebevědomí. Jsou zásadoví a své zásady nemění. Ve skupině jezevců se nemůže stát, že jeden kousne druhého do zadku, aby se stal šéfem tlupy,“ vylíčil Vladimír.

Po zkušenostech s jezevci si lesník na veterinární škole dostudoval postgraduál, aby mohl zachraňovat zvířata v nouzi. Těch už mu prošly rukama desítky. Naposledy malé zatoulané lišče. Dostalo jméno Ajoš, i když se z něj nakonec vyklubala ona.

Odešla s lišákem

„Hned si zvykla na kočičí záchod, skamarádila se s kočkami i psy a pochutnávala si na granulích. Inteligence toho zvířete, jak se všemu samozřejmě přizpůsobilo, zaskočila i mě,“ sdělil muž.

Když Ajoš dospěla, objevil se za plotem lišák. Naprosto přirozeně za ním odešla. „Ještě dva dny po sobě se na nás přišla podívat, a pak už si šla žít svůj nový život,“ podotkl Vladimír. Takto nenásilně, přitom s láskou a společně se členy rodiny, opatruje všechny nalezence a zase je vrací do přírody. Tvrdí, že zvířeti v nouzi se stačí najíst, napít a mít klid.

Zajímavosti ze zvířecího světa

Místo bot kostičky

Jediné, co Ajoš likvidovala, byly boty. „Koupil jsem jí na kousání kostičky, a to stačilo,“ zmínil lesník. Když liška dospívala a přicházela říje, začínala být majetnická. Všechny hračky si schovávala u sebe a ostatním čtyřnohým dávala najevo, že jsou její.

Neznámí jezevci

Jezevce Vladimír zkoumal díky projektu z vysoké školy od roku 1998. Tehdy se o nich moc nevědělo. Z celého výzkumu popsal alespoň jeden objev. „Platilo, že u nich je dominantní samice i samec. Ale proč by jich měl potom tolik? Skutečnost je taková, že je střídá. Každým rokem má mladé s jinou a ty ostatní spolupracují.

Sršni u domácího krbu

Dřevorubci při kácení zrušili sršňům celé hnízdo. „Už bylo chladno, nepřežili by, tak jsem si to hnízdo vzal domů. Měli jsme ho v obýváku. Oni asi věděli, že jsem pomohl, tak nikoho nebodli. Když se trochu vzpamatovali, postupně vyletěli. Vnuk Lukáš pak o tom psal práci ve škole a paní učitelka mu nevěřila,“ poznamenal dědeček.

Sovy, dravci, psík mývalovitý i netopýr

Azyl v domě na konci Hlučína už našla celá řada zoufalců ze zvířecí říše. Vladimír pečoval třeba o dravce, sovy, psíka mývalovitého, ježky či netopýra. Tomu umrzlo křídlo. Uzdravil ho, ale tento tvor zvyklý žít v kolonii, by sám uhynul. Dovezl ho k chovatelce až do Prahy.

VIDEO: Gábina natáčela v Ostravě poštolčí rodinku od vajíček po první let mláďat.

Video
Video se připravuje ...

Gábina natáčela v Ostravě poštolčí rodinku od vajíček po první let mláďat Jana Gartnerová

Fotogalerie
20 fotografií