Z veřejných peněz města, kraje a státního rozpočtu, které byly po celou dobu jediným zdrojem příjmů spolku, se teď kvůli mizerně sepsaným smlouvám chtějí zahojit třeba Automotodrom, promotér Dorna nebo pojišťovny.

Závody se přitom letos už vůbec nejely, vloni kroužili jezdci po Masarykově okruhu bez diváků.

Automotodrom 50 milionů nedostane

Brněnský soud v pondělí část pohledávek Automotodromu Brno odmítl. Konkrétně sumu 50 milionů korun, které chtěla firma podnikatele Karla Abrahama st. za pronájem dráhy na letošní závody, které se neuskutečnily, ale také za opravy dráhy z předchozích let.

Pohledávku Automotdromu na zhruba půl milionu korun za lístky na závody, naopak soud uznal.

S pohledávkami se k soudu nakonec přihlásilo 37 věřitelů. Jednu uplatnila i španělská promotérská společnost Dorna, které má spolek zaplatit 27 milionů korun za zalistovací poplatek na loňské závody.

Peníze pro Dornu byly připravené

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) už dříve uvedla, že spolek měl peníze pro Dornu připravené, ale kvůli sporům s Automotodromem musel do insolvence.

Další pohledávky má například stát v souvislosti se zdravotními pojišťovnami, sociálním zabezpečením, ale také zaměstnanci spolku, kteří nedostávali výplaty. Peníze žádají i jiní koncoví uživatelé, kteří nedostali zpět peníze za lístky.

Většinu peněz za lístky vrátilo Turistické informační centrum města Brna (TIC), které prodalo kolem 16 000 lístků a peníze za více než 15 000 lístků už vrátilo.

Konec Grand Prix

Grand Prix se v Brně naposledy uskutečnila loni. Popáté ji tehdy uspořádal spolek kraje a města, který měl smlouvu na pět ročníků. Kvůli koronaviru se ale jelo bez diváků, proto se spolek s Dornou dohodl na snížení zalistovacího poplatku z více než 100 milionů asi na 27 milionů s tím, že letos se měl jet asi za 160 milionů další ročník i s diváky, kteří mohli uplatnit lístky nakoupené loni.

Dorna ale nakonec požadovala opravu závodní dráhy, na niž si stěžovali jezdci. Podle odhadů by stála kolem 100 milionů korun a město ani kraj na ni nemělo peníze.

Politikům se také nelíbil fakt, že Dorna plánovala na další ročníky zvýšit zalistovací poplatek zhruba na čtvrt miliardy korun. Proto zastupitelstva Brna i kraje rozhodla, že se letos závody nepojedou a spolek může jít do insolvence.   

VIDEO: MotoGP Brno 2019: Marquéz chce zůstat první. Závodníci se na Masarykově okruhu už nesektají.

Video
Video se připravuje ...

MotoGP Brno 2019: Marquéz chce zůstat první. Co se musí stát, aby Česko o Velkou cenu nepřišlo? iSport.tv

Fotogalerie
7 fotografií