Jak se z obyčejného dne stal nevšední? „Šli jsme se projít s hledačkou a v asi půlmetrové hloubce jsme našli výškovku,“ zmiňuje Michal Franek (42) nález křídlového kormidla. Hledač z Města Albrechtice učinil unikátní objev s kamarádem Tomášem Němcem (43) z Liptaně.

Věděl, že zemře

Došlo jim, že bez kormidla letadlo daleko uletět nemohlo, a tak s hledačkami pátrali dál. „Šli jsme níž a níž. Objevil se pancíř, přístrojová deska…,“ líčí napínavé chvíle Michal.

Nejvíce prý oba muže zasáhlo, když vykopali knipl. „Sedli jsme v té jámě a střídavě ho drželi v rukách. Vžívali jsme se do pocitů ruského vojáka, který ho takto držel před více než sedmdesáti lety. Padal a věděl, že zemře, že se už domů nevrátí.“

O víkendu letoun za asistence policie a historiků vyzdvihli a nyní ho budou i s ostatky posádky zkoumat odborníci z Leteckého muzea v Suchdole nad Odrou.

Touží po setkání

Oba nálezci letadla by se chtěli sejít s pozůstalými obou mužů, tedy pilota a střelce, jejichž ostatky byly v bitevníku pohřbeny. V případě pilota se jim přání možná splní!

„Podle některých údajů by se mělo jednat o třiatřicetiletého majora, jehož dcera dodnes v Rusku žije,“ prozradil Franek. Totožnost mrtvých s jistotou potvrdí analýza DNA.

Zůstane doma

Po dohodě obcí Bohušov a Osoblaha bude všechno vystaveno v Muzeu Osoblaha. „Na místě nálezu bude zřízeno pietní místo. Nálezci si přáli, aby letadlo zůstalo v uvozovkách doma,“ uvedla Jarmila Schnaubeltová, starostka obce Bohušov.

VIDEO: Nacistickou bestii Mosad unesl z Argentiny: Eichmann nařídil přednostní vraždy židovských dětí i pochody smrti.

Video
Video se připravuje ...

Nacistickou bestii Mosad unesl z Argentiny: Eichmann nařídil přednostní vraždy židovských dětí i pochody smrti Videohub

Fotogalerie
17 fotografií