Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Air Bank postihl rozsáhlý výpadek on-line bankovnictví. Problémy byly i s kartou

Aktualizováno -
9. srpna 2021
14:33
Autor: ČTK - 
8. srpna 2021
20:40

Klienti tuzemské banky Air Bank nemohli v neděli večer využívat internetové bankovnictví, banku postihl rozsáhlý výpadek systému. Nebylo tak například možné platit platební kartou. Upozornil na to web Novinky.cz. Mluvčí banky Jana Pokorná uvedla, že od nedělníchh 22:00 již vše běží, jak má, další problémy se neobjevily.

„Právě se potýkáme s výpadkem online bankovnictví. Zároveň se teď všechny platby kartou ověřují v offline režimu,“ uvedla banka v neděli na twitteru. Zároveň upozornila, že platby provedené v době výpadku se na účtu neukáží.

„Plošný výpadek karet jsme neměli. Přesto se mohlo stát, že někteří klienti mohli mít problém s placením, protože karty během nedělního odpoledne pracovaly se zůstatky z pátečního rána. Situace nás mrzí, klientům se omlouváme,“ uvedla Pokorná.

Problémy v noci na neděli zaznamenala i Equa Bank. Neplánovaně musela odstavit své bankovní systémy, na účtech jejích klientů se totiž v sobotu začaly zobrazovat chybné částky. Nyní už systémy znovu fungují, řekla v neděli po poledni ČTK mluvčí banky Kateřina Petko. Chyby v zobrazovaných částkách se pohybovaly i v milionech korun, řekl ČTK jeden z klientů banky.

„Chyba byla způsobena technickými problémy na naší straně, kdy jsme měli krátkodobý problém se zobrazováním zůstatku na klientských účtech. Tato chyba způsobila nezvyklé pohyby na účtech klientů,“ řekla Blesk Zprávám v neděli před polednem ředitelka PR a interní komunikace Equa bank Kateřina Petko. Internetové bankovnictví i této banky by mělo nyní fungovat. 

Air Bank je součástí skupiny PPF. Podle údajů z konce března měla Air Bank 876.890 klientů. Počet běžných účtů se přiblížil  jednomu milionu. Banka patří do skupiny Air Bank, kterou tvoří vedle samotného bankovního domu také fimy Benxy a český a slovenský Home Credit. Loni tato skupina vytvořila čistý zisk 1,5 miliardy Kč. To je meziroční pokles o 15,6 procenta.

Video  Jak na internetové bankovnicství?  - Živě.cz
Video se připravuje ...

kocourekpeta ( 11. srpna 2021 04:34 )

Pochybuju, ze ten kratky vypadek v nedeli vecer nekoho strasne zasahl. To se muze stat v kazde bance. Nedelej zde dojem, ze Air Bank ma vypadky denne, trapaku!!!

Zobrazit celou diskusi