Modré lavičky se v současné době nachází po celé Praze, nejvíce na zastávkách MHD. Nemají však už dlouho na místě co dělat. „Postupné odstraňování zhruba 1 400 kusů tohoto mobiliáře se uskuteční po vleklém sporu s bývalým nájemcem řady městských pozemků,“ říká radní hl. města pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09). Jako první mizí kusy, kterých se chtějí zbavit silniční úřady městských částí.

Zbývající lavičky budou následně odvezeny na základě exekučních příkazů. Úklid nechá provést hlavní město na náklady bývalého nájemce. Náhrada laviček ze strany města je ovšem zatím v nedohlednu. Jako jedny z prvních  už byly odstraněny lavičky v Olbrachtově ulici v Praze 4. Proti řešení magistrátu protestuje radní Prahy 4 Tomáš Hrdinka (ANO).

Nešťastné řešení

„Byť záměru magistrátu kultivovat veřejný prostor po firmě AD-Net, která lavičky instalovala, rozumím, toto řešení bez adekvátní náhrady není vůbec šťastné,” reaguje Hrdinka. Praze 4 volají zděšení obyvatelé, hlavně senioři, s otázkami, co se stalo, jelikož si nemají kde na zastávkách, ovšem ale ani jinde ve veřejném prostoru, kam si sednout. Naprostá většina laviček je na pozemcích města, svěřených do správy Dopravního podniku hl. m. Prahy. Praha 4 hodlá vzniklý problém řešit po svém. 

Nedovedu si představit, že by na nejvíce frekventovaných místech, jako je tomu třeba u zastávky před poliklinikou na ulici Antala Staška, lavičky delší dobu chyběly,” komentuje Hrdinka. Praha 4 se po předběžné dohodě s magistrátem chystá na nejexponovanější místa ve vlastnictví Hlavního města Prahy dočasně instalovat svůj mobiliář.

Místa k sezení na pozemcích svěřených do správy MČ Praha 4 budou prioritně vybaveny z vlastních zásob radnice. „Naši obyvatelé, zejména senioři, tak alespoň na části míst nepřijdou o možnost odpočinout si při každodenních pochůzkách za lékařem a nákupy, anebo při procházkách. Denně nám přitom volají lidé, co se děje“ dodal radní pro Blesk.cz.

Mají si snad lidé nosit vlastní?

Lidé na zmizení laviček reagují i na sociálních sítích. „Přátelé, nevíte proč zmizely betonové lavičky z autobusových zastávek v ul. Ke Krčí ?” zajímá se například uživatelka Heda V. ve facebookové skupině Praha - Braník.

„Co ti staří ? Dnes jsem s jednou stařenkou, která sotva stála, čekala na 170, 20 minut,dodala Heda. Uživatel Jiří S. na to ironicky reagoval po svém: „Tak teď si nosit na zastávku skládací židle.”

Spor o lavičky

Původní nájemní smlouvu podepsalo hlavní město v roce 1998. Opěrná část laviček sloužila jako reklamní plocha. Město v rámci nájemného tržilo ročně jednu korunu za metr čtvereční. Nájemní smlouvu převzala v roce 2001 společnost AD-Net. Praha nakonec v roce 2014 smlouvu vypověděla, stejný proces se opakoval i o pět let později. Společnost nesouhlasila, lavičky tak i přes opakovaná rozhodnutí soudů zůstaly na městských pozemcích až do současnosti, kdy začínají mizet z veřejného prostoru. 

Video
Video se připravuje ...

Lavičky v okolí stanice metra Strašnická. (2018) Tadeáš Provazník

Fotogalerie
14 fotografií