„Multifunkční aréna tak nebude projektem, jenž existuje pouze ve vizualizacích, maketách a v dokumentaci na stavebním úřadu. Úspěšnou žádostí o úvěr jsme udělali významný krok k reálné stavbě, o kterou má veřejnost zájem a která díky své kapacitě, poloze, dostatečné okolní infrastruktuře a variabilitě nabídne kvalitní využití v podobě koncertů a dalších kulturních produkcí, pestré škály sportovních akcí včetně mezinárodních turnajů nebo kongresů a výstav,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Hledají se další peníze

Město podle primátorky hledá další zdroje financování haly. „Na 26. srpna svolám mimořádné zastupitelstvo, kde budeme schvalovat žádost o dotaci z Národní sportovní agentury ve výši 300 milionů korun. Další finance je možné získat z Národního rozvojového fondu,“ plánuje primátorka.

Objekt má mít 2 podzemní a 6 nadzemních podlaží a nabídne 150 krytých parkovacích stání.

Opozice: Zadlužení kvůli hale je rizikové

Opoziční politik a někdejší náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (Brno+) upozornil, že město Brno není nezadluženým městem. „Brno má v současné době kolem tří miliard korun dluhů. Přestože je úspěšně splácí, je navýšení o další miliardu korun v době, kdy podstatným způsobem rostou ceny stavebního materiálu, rizikové,“ upozornil Kotzian.

Součástí ohlášené ceny nové haly podle něj nejsou náklady na vybudování podmiňující infrastruktury - příjezdové komunikace, místních komunikací, parkoviště, sadových úprav apod. Reálná cena celého areálu tedy bude podle Kotziana „podstatně vyšší“.

Hnutí Brno+ proto navrhlo magistrátu, aby zpracoval střednědobý investiční plán města, ve kterém vedení Brna stavbu haly obhájí v kontextu ostatních potřeb.

Tento plán by měl obsahovat všechny plánované investice s uvedením doby zahájení a způsobu financování. Je zkrátka třeba znát osud dalších velkých investic města: koncertního sálu, atletické haly, investic do vodohospodářské infrastruktury. Je třeba znát, s jakým vývojem zadluženosti takový investiční plán počítá,“ uzavřel Kotzian.

VIDEO: Nové hlavní nádraží v Brně postaví podle návrhu architektů z Nizozemí. 

Video
Video se připravuje ...

Nové hlavní nádraží v Brně postaví podle návrhu architektů z Nizozemí. KAM Brno

Fotogalerie
13 fotografií