Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výhrůžky smrtí a útěk. Lesbická rodina po kontroverzní reklamě prchla z Ruska

Autor: ČTK - 
6. srpna 2021
11:43

Vlna nenávisti i výhrůžky smrti. Toho se dočkala ruská rodina s lesbickým párem po odvysílání tak trochu netradiční reklamy jednoho z ruských reklamních řetězců. Informoval o tom list The Guardian a stanice BBC. 

Matka Juma, dcery Mila a Alina a rovněž Alinina přítelkyně Ksjuša uvedly, že musely opustit Rusko poté, co vystupovaly v reklamě řetězce se zdravými potravinami VkusVill, která v zemi vyvolala bouřlivé reakce.

Část veřejnosti odmítala reklamní tah jako propagandu a vyzývala k bojkotu obchodů tohoto řetězce, jiní byli naopak nadšeni a řetězec chválili za toleranci; bylo totiž vůbec poprvé, co představitele komunity LGBT (zkratka pro lesbičky, gaye, bisexuály a transgenderové osoby) podpořila velká ruská firma.

Řetězec reklamu označil za chybu

Jenže řetězec minulý měsíc reklamu stáhl a veřejně se omluvil. Reklamu označil za chybu a důsledek neprofesionality zodpovědných jedinců. Hrdinky snímku mezitím čelily vlně nenávisti na internetu, staly se terčem hrozeb a sprostých urážek.

Juma, která sama žije také v lesbickém vztahu, ještě před odjezdem z Ruska podle The Guardian uvedla, že ji vyděsily komentáře na sociálních sítích, v nichž někteří lidé napsali, že chtěli její dceru znásilnit a zabít.

„Bylo to pro nás všechny těžké utrpení, jsme všichni v křehkém psychickém stavu,“ uvedla Juma z Barcelony podle BBC. „V Rusku je nám upíráno základní právo mít rodinu. Bez ohledu na to, kdo jsme, měli bychom ji mít všichni,“ zdůraznila.

V barcelonském bezpečí

V Rusku zákon zakazuje propagovat homosexualitu mezi nezletilými. Jiný zákon zakazuje sňatky mezi homosexuálními páry a adopce dětí homosexuály.

„Bohužel, vzhledem ke komplikované situaci se VkusVill jsme zůstaly bez práce a bez domova,“ napsala dcera Mila na sociální síti ke snímku, který ji zachycuje na balkoně v Barceloně. „Je to pro nás těžké období a potřebujeme přátele. Možná by nám přátelé vašich přátel či jejich přátelé mohli pomoci začít nový život v Barceloně,“ dodala.

Juma nicméně zdůraznila, že v Barceloně je rodina v bezpečí a nemusí skrývat své rodinné štěstí.

„Rodina není jen příbuzenstvo či razítko v dokladech. Rodina, to jsou lidé, které milujeme. Ti, koho lze kdykoliv podpořit a chránit,“ pravil popisek k reklamnímu snímku, který celou anabázi rozpoutal.

Video  Tančilo se a jásalo! Prague Pride rozveselil takřka celou Prahu  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Zorka ( 7. srpna 2021 01:39 )

To je hnus.Svět se v prd...l obrací.

Zobrazit celou diskusi