Akce cihla pomáhá lidem s mentálním postižením na cestě k samostatnosti a nezávislosti, zkrátka k běžnému životu mimo velké ústavy. Projekt podporuje důstojné bydlení a život hendikepovaných osob. Za peníze, které se prodejem cihel vyberou, chtějí organizátoři opravit Chráněná bydlení v obci Slapy a koupit auto pro bezpečnější cesty klientů.

Celebrity na place

Start letošního 22. ročníku podpořil zpěvák a herec David Kraus. Hudebník má totiž silné sociální cítění. V roce 2015 se stal například tváří kampaně iniciativy HateFree Culture. „Vždycky jsem dělal věci, o kterých jsem byl přesvědčený. Až se jednou mé děti podívají na to, co jsem dělal, tak to pořád budu já," řekl milovník rostlin a přírody David Kraus pro Seznam Zprávy. 

Pomáhat druhým dělá Davidu Krausovi radost. Mimo benefiční AKCI CIHLA dlouhodobě spolupracuje například se spolkem Alsa, který pomáhá lidem s amyotrofickou laterální sklerózou neboli ALS. „Já považuji za povinnost takovou věc podpořit. Už jenom proto, že jsem zdravý, mám se tak dobře,“ dodal David Kraus pro Seznam. 

Prodej cihel přijdou během srpna podpořit i další známé osobnosti a patroni sbírky. Gabriela Štěpánková, ředitelka neziskové organizace Portus Praha, koordinující celou akci, Blesku prozradila, na koho se můžeme těšit. Svou návštěvu prý potvrdili dva patroni Akce cihla - Simona Stašová a Jaroslav Svěcený. Na celou odpolední směnu 14. srpna se dokonce stane prodejcem další patron projektu Tomáš Vaněk.

Na místě i on-line

Kolemjdoucí přijde ke stánku a koupí si cihlu. Na místě ji pomaluje a poté se rozhodne, jestli si ji vezme domů, nebo přidá na monument. Cihly se v ulicích prodávají jednou do roka. „Letošní prodej byl zkrácen kvůli koronavirovým omezením, protože tu není moc velký pohyb lidí,“ říká Gabriela Štěpánková. Další stánky jsou obvykle ještě na Andělu a I.P. Pavlova.

„Nabarvené cihly dále využíváme na stavbu zdí a krbů, nebo je dáváme dalším organizacím, které je následně využijí,“ dodává ředitelka Portus Praha. Až bude 10. září končit letošní ročník, mají pořadatelé v plánu vyzvat další organizace, aby si cihly odvezly přímo z místa.

Hlavním tahounem sbírky však bude tento rok prodej cihel on-line. Organizátoři se pro něho rozhodli kvůli nejistému výdělku z letošního a minulého ročníku. Přispívajícímu nedorazí cihla poštou, ale dostane ji virtuálně ve formě obrázku, který může sdílet na soc. sítích.

„Letošní ročník vnímáme jako výzvu, kterou jsme připraveni zdolat. Benefiční sbírka AKCE CIHLA startuje nejen v ulicích, ale také v online prostředí, kde si virtuální cihlu může koupit každý z bezpečí a pohodlí domova,“ vysvětluje koordinátorka sbírky Soňa Cimalová.

Kam jdou peníze

Z výtěžků AKCE CIHLA se staví, rekonstruují a vybavují objekty, ve kterých najdou lidé s mentálním postižením domov, práci nebo místo k odpočinku. Benefiční sbírka pomáhá každý rok zlepšovat jejich kvalitu bydlení a života. Domov klientů potřebuje nutné opravy, bohužel se však prodej už druhé jaro za sebou neuskutečnil. Letní sbírka je tak více než potřebná a organizátoři prosí dárce o pomoc. 

Video
Video se připravuje ...

AKCE CIHLA Youtube účet AKCE CIHLA - Portus Praha

Fotogalerie
22 fotografií