Je to přesně čtyři roky, co Anna a její manžel Marco založili Pastvinu, aniž by měli ponětí, kam až to dotáhnou. Z původního výběhu pro tři koně je dnes místo, které vás okouzlí nejen svou velmi přátelskou a uvolněnou atmosférou, ale i bezmeznou láskou ke zvířatům všeho druhu.

Doktor a terapeutka farmaří

Majiteli jsou doktor antropologie Marco a psychoterapeutka Anna. A jak sami uznávají, začátky nebyly vůbec snadné: „Když jsme sem před lety přivedli koně, nikdy by nás nenapadlo, kam až to povede. Být jeden z největších azylů v ČR je velká zodpovědnost a není to práce od – do, musíme tu být 24 hodin denně. Dokonce už máme čeledína Kubu, který nám pomáhá, a dobrovolníky, protože ve dvou už se to zvládnout nedá.

Fotogalerie
17 fotografií

Kráva Nebeská a kravička Krabička

Postupem času počet opuštěných a nechtěných zvířat stoupal, a tak na jejich Facebooku a Instagramu můžete sledovat třeba krávu Nebeskou, kterou zachránili jako několikadenní telátko. Teď je z ní největší mazel a přibyla k ní ještě kravička Krabička. Na farmě najdete i morčata, králíky, několik druhů slepic, ovce, kočky, psa nebo 31 let starou kobylku Jesiku, která byla mezi zmiňovanými prvními obyvateli. O jejím pohnutém osudu olympijského koně, který měl putovat kvůli zranění nohy na jatka, Anička vypráví barvitě: „Když jsem byla u známých a řekli mi, že za pár dní jdou s koněm na jatka, nelenila jsem, vzala všechny úspory, které jsem jako vysokoškolák měla, a ještě ve stejný týden jsem Jesiku vezla k nám do výběhu. Teď dělá radost dětem jako terapeutický kůň nebo dobrovolníkům, kteří ji můžou vzít na procházku. Ty nutně potřebuje, aby rehabilitovala zraněnou nohu.“

Jen vyzvednout, nebo rovnou i vypěstovat?

Nemáme ovšem pouze zvířata, pěstujeme zde i bio zeleninu. Zrovna nám dozrávají rajčata, cukety a okurky, ale brzy budou i dýně nebo slaměnky. Vše je hnojené naším hnojem a pěstované s láskou. Stačí nám napsat a můžete si tu zeleninu vyzvednout osobně. Nebo ji vozíme jednou týdně na Letnou,“ dodává koordinátorka. Pro pěstitele pak nabízí pronájem vlastního záhonu.

Zábava pro děti i dospělé

Největší zájem je v létě o naše příměstské tábory nebo lesní školku. Máme tu bazének i hračky. Učíme děti, že zvíře je zodpovědnost, má city a je potřeba se o něj dobře starat. Před Vánoci se hodně prodávají adopční poukázky. Můžete je darovat nebo zvíře můžete adoptovat sami. Když si takto osvojíte třeba slepičku, budete dostávat její vajíčka zdarma. Když krávu, pak budete mít sýr. A samozřejmě můžete svého adopťáka přijít pomazlit nebo nakrmit,“ vyjmenovává Anna nespočet aktivit, které Pastvina nabízí.

Dobrovolníků není nikdy dost

Na otázku, co je pro majitele takové farmy nejtěžší, jsme dostali jasnou odpověď: „Nejhorší je, že se bojíte, zda bude na žrádlo, seno, veterináře... Dostali jsme se do situace, kdy už finance ubývaly, a tak mě napadlo udělat aukci, ta odstartuje 18. 8. 2021 na našem Facebooku. Lidé nám do aukce darovali spoustu krásných věcí, takový zájem jsem nečekala a moc si toho vážíme. Rozhodně všechny zveme, ať už fyzicky k nám na Pastvinu nebo i virtuálně na aukci nebo sociální sítě.“

Tip redakce:

Pokud máte Vinoř daleko, zkuste další komunitní zahrady.

Další velké azylové farmy jsou Farma Naděje a Azylová farma Jarikhanda.