Zkratka vede přes pozemky bývalého areálu Pražské teplárenské, které nyní patří společnosti EP Real Estate. Ta letos nezahálela a v areálu provedla nutné úpravy - nové branky a oplocení i opravené cesty. 

„Milí sousedé, nestává se příliš často, abychom na Praze 7 otevírali nový průchod nebo průjezd. Navíc je to velmi zajímavá stezka, která jde kolem industriálních památek Holešovic a Bubenče. Při průchodu si můžete prohlédnout budovu holešovické elektrárny, která je dokonce kulturní památkou, i když to málokdo ví,“ řekl ve svém videu na sociální síti Facebook starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). „S nápadem přišla paní místostarostka Lenka Burgerová, za což bych jí chtěl velmi poděkovat,“ dodal starosta.

Snažíme se v Praze 7 najít a zrealizovat co nejvíce příjemných propojení, třeba i v místech, kde by je člověk na první pohled nečekal. V roce 2017 jsme otevřeli kus ztraceného Vltavského nábřeží mezi Trojským mostem a mostem Barikádníků, díky němuž se po letech spojilo celé severní nábřeží vltavského meandru. Jsem ráda, že nyní díky spolupráci s EP Real Estate můžeme lidem zrychlit a zpříjemnit cestu na Výstaviště a do Stromovky, ale také jim dopřát netradiční pohled na památkově chráněnou holešovickou elektrárnu a další zajímavé industriální stavby,“ řekla místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová.

Otevření nové cesty kvituje i místopředseda představenstva EP Real Estate Jiří Nováček. „Je to součástí procesu, jímž by se měl celý tento dosud monofunkční brownfield postupně přetvořit v moderní polyfunkční prostor, který bude začleněn do městského života, od kterého byl dosud odtržen.“ 

Průchod je otevřen z Partyzánská ulice, která je blízko stanice metra Nádraží Holešovice, hned u prodejny specializující se na výrobu energetických čajů Samurai shop. Vede podél železniční trati až k bočnímu vstupu do areálu Výstaviště. Zde zkratka nekončí a pokračuje dále do Stromovky, ulicí Za Elektrárnou.

Nová stezka není osvětlena, proto bude z důvodu bezpečnosti průchod otevřen jen za světla, v současné době tedy zhruba od sedmi od rána do setmění. Spravovat ho a hlídat bude pak úklidová firma sedmé městské části 7U s.r.o.

Fotogalerie
4 fotografie