Před pár měsíci to byla ještě nenápadná stěna. Poslední dva měsíce je však kolem ní velký rozruch. Nejprve zeď spolu s tmavým stísněným podchodem vyšperkovali svým dílem umělci Obras (Tomáš Staněk) a Akrobad (Josef Sedlák) v rámci programu Umění pro město. Ten se snaží ve spolupráci s Galerií hl. m. Prahy o návrat umění do ulic. Před pár dny však vandalové překryli velikou malbu svými nápisy. 

Stěna stojí na pozemku Českých drah (ČD), ale patří Správě železnic. Nicméně se nachází na území Prahy 3. Tisková mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková sdělila, že městská část je v kontaktu s Galerií hlavního města Prahy - ta o opravě uvažuje a jedná s umělci.

Namalovat původní obraz nebyla vůbec legrace. Proces trval 11 pracovních dnů a spotřebovalo se při něm 200 litrů barvy. Hlavní část zdi zdobil plán Prahy se schématem železničních tratí, podchod vtáhl Pražany na cestu vlakem skrz divoký tunel. Blesk se zeptal jednoho z umělců, co si o tom myslí. I s kolegou jsou beze slov! Oba o vandalství vědí a momentálně řeší, jak se situací naložit.

Policie pátrá po pachatelích

Spoušť, kterou za sebou vandalové zanechali, neunikla Policii České republiky.  „Případem se intenzivně zabýváme. Momentálně zajišťujeme kamerové záznamy z místa,” komentuje situaci tiskový mluvčí Policie ČR Richard Hrdina. Trest pro viníky se bude odvíjet od výše škody. „Pachatelům po jejich dopadení hrozí od jednoho do šesti let vězení a trestní sazbu určuje výše škody, která bude ještě stanovená,” dodává mluvčí.

Známá firma

Na posprejované zdi se mimo jiné objevila písmena ROTS. Jak Blesku sdělil jeden ze čtenářů, stejná písmena se pravidelně objevují také na pražských vlacích. „Minimálně dvakrát každý týden postříkají vlak,” říká čtenář. Není zřejmě náhodou, že se terčem sprejerů stal také mural sousedící právě s Hlavním nádražím. Sprejeři streetartové dílo zničili a zanechali za sebou ošklivou čmáranici. Takovou, kterých je po Praze bohužel mnoho.

Ohlasy „z ulice”

Jestli by k něčemu ve veřejném prostoru měli sprejeři cítit respekt, pak by to měl být streetart. Taková forma neúcty pije kolemjdoucím krev. „To muselo zabrat dost času. Smutné, že si toho za celou dobu nikdo příčetný nevšiml,” komentuje na Facebooku fotku posprejované stěny jeden z uživatelů. Ostatním uživatelům vandalismus také vadí, ale přiklání se k názoru, že místo muralu měla na místě vzniknout legální stěna pro malování graffiti.

Muraly do Prahy

Program Umění pro město je nová forma podpory současného umění ve veřejném prostoru. Spuštěn byl roku 2018. Realizuje ho hlavní město. Cílem je finančně podporovat pořizování uměleckých děl na veřejná prostranství prostřednictvím městských organizací a investorů. Od roku 2020 se začaly instalovat dočasná umělecká díla. Jedním takovým je i velkoformátová malba v Seifertově ulici. 

Video
Video se připravuje ...

Odstranění graffiti v praxi Jan Dařílek

Fotogalerie
36 fotografií