Místo láká k procházce i lumpačení. Pro děti vedle cesty vyrostlo zázemí s trampolínami nebo dětský herní plácek s trefnou tematikou vlaků a železnic, protože cyklostezka končí na jedné straně u hlavního nádraží. Cyklisté se mohou těšit z mobiliáře na dobíjení elektrokol a mobilních telefonů. Dále byly po straně zbudovány zídky se zakomponovaným sezením a veřejné osvětlení. Přibyly i veřejné toalety naproti trampolínám. 

„Zastav a odpočiň si“

Za největší úkon se považuje zbudování šestnácti míst k relaxování. V některých místech se k lavičkám přidaly také stoly. Vedle nich rostou ze země železné trubky, které slouží jako parking pro kola. „U Tachovského náměstí a nedaleko budovy Sokola jsou dřevěné paluby, tedy větší několikaúrovňové posezení, které ocení děti i větší skupiny,“ vysvětluje předseda výboru pro územní rozvoj Prahy 3 Matěj Michal Žaloudek.

Péče o zeleň

Revitalizace také pomohla zanedbané zeleni v okolí stezky. Rostly tam hlavně invazivní druhy, které vytlačovaly všechny jiné rostliny. Po obou stranách se vytvořily travnaté pruhy pro běžce. Dalším cílem bylo zvýšit lokální biodiverzitu a zpevnit terén. O to se postarají nově vysazené původní druhy stromů a rostlin. 

Názor „z ulice“

S Bleskem jsme se na místo vypravili, abychom zkusili, jak pruží trampolíny. V místě jsme se zeptali lidí, co si o revitalizaci myslí. Převládaly pozitivní reakce. „Líbí se nám to. Jde o zpestření cyklostezky. Přijeli jsme se sem podívat na trampolíny,“ říká maminka Dita, zatímco její děti skotačí v areálku.

Slečně Kristýně přijde změna jako správný krok, ale chybí jí prostor věnovaný psům. „Udělala bych tu něco pro psy. Třeba agility hřiště. Jinak se mi tu líbí, je to v pohodě.“

Video
Video se připravuje ...

Procházka po cyklostezce Jan Dařílek

Fotogalerie
18 fotografií