Samozřejmě kromě vína, vinařů a jejich sklepů je jižní Morava bohatá také na různé kulturní akce, folklor, vinařské unikáty a nej, historii, architekturu, zábavu a mnoho dalšího spojeného s vínem. Příležitostí je tedy opravdu nespočet a zažít je všechny je časově, ale i finančně či fyzicky velmi náročné, nejspíš ale zcela nemožné. Jako pomůcka může posloužit náš nikoli kompletní a jediný možný výběr.

Znojemská vinařská podoblast – vinice Šobes

Začneme-li na Znojemsku, tak nádherná vinice Šobes bude vždy patřit mezi jednoznačné turistické cíle. Tato unikátní vinice, ikona našeho vinařství a zároveň jedna z nejstarších a nejkvalitnějších vinic v Evropě, se nachází v meandru řeky Dyje v samém srdci Národního parku Podyjí. Dojít se k ní dá pohodlně procházkou z nedaleké vinařské obce Hnanice, anebo dojet na kole po přilehlé cyklostezce.

Autor: Vinařský fond

Zážitkem pro děti také určitě bude lávka, tedy tzv. houpací most přes řeku Dyji. Kromě příjemné procházky v krásné přírodě se děti něco dozvědí a navštíví český unikát. Rodiče si pak pochutnají na víně v místním degustačním stánku, kde ochutnají třeba Ryzlink rýnský, Rulandské bílé nebo Sauvignon, kterým se zde velmi daří.

Mikulovská vinařská podoblast – Salon vín ČR

Na Mikulovsku je jasným cílem nejznámější degustační expozice v zemi – Salon vín ČR, kterému se často přezdívá výkladní skříň moravského a českého vinařství. Každý rok je v něm uloženo sto aktuálně nejlepších vín pro daný ročník, vybraných v rámci naší nejvyšší a největší soutěže vín – Národní soutěže vín. Degustační expozice je umístěna v prostorách zrekonstruovaného podzemí státního zámku ve Valticích a slouží nejen k prohlížení a poučení, ale především k celoročnímu ochutnávání. Degustaci je možné absolvovat v rámci několika programů. Buď zcela volně, kde si sami vybíráte vína a naléváte si degustační vzorky, dále pak řízená degustace s výkladem profesionálního someliéra nebo prostřednictvím nalévacího automatu. A když vás některá vína okouzlí, je možné si je zde po jednotlivých lahvích také zakoupit. Součástí Salonu vín je ještě naučná expozice věnovaná vinařství a prodejna dárkových předmětů, vinařské literatury, degustátorských skleniček a someliérských potřeb.

Autor: Vinařský fond

Velkopavlovická vinařská podoblast – Stezka nad vinohrady

Poblíž vinařské obce Kobylí nedaleko Břeclavi vznikla v roce 2018 unikátní rozhledna, která nese název Stezka nad vinohrady. Nachází se východně od obce na kopci Kobylí vrch. Inspirovala se podobným typem rozhleden, tzv. stezkami korunami stromů, které najdete na Šumavě nebo v Krkonoších. Je postavena v nadmořské výšce 334 m n. m. a je z ní výhled do všech světových stran. Vyhlídka má tvar kruhové rampy a díky nakloněné rovině, která nahrazuje schody, je tak jako jedna z mála rozhleden v republice bezbariérová. Na podlaze je vybavena informačním systémem, který návštěvníkům pomáhá zorientovat se v prostoru a představuje společenské události spojené s obcí a její historické milníky. Při dobré viditelnosti je z ní kromě okolních vinic a vinohradů vidět třeba i impozantní Pálava.

Autor: Vinařský fond

Slovácká vinařská podoblast – Petrov - Plže

Nakonec si necháme Slovácko s unikátní vesnickou památkovou rezervací. Na okraji obce Petrov se nachází areál historických vinných sklepů zvaných Plže. V roce 1983 byl vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury, a je tak nejstarší vesnickou památkovou rezervací u nás. Malebné sklepy s barokně zdobenými průčelími v nezaměnitelné modro-bílé kombinaci objevíte v horní části vinohradnického areálu. V Plžích je okolo 80 vinných sklepů, z nichž ty nejstarší vybudovali vinaři už v 15. století. Tímto areálem se můžete v klidu projít, pokochat se krásou historických a unikátních sklepů, něco se dozvědět a samozřejmě také ochutnat. Během léta bývá u vstupu do areálu otevřena vinotéka, kde mohou návštěvníci ochutnat vína z místní produkce.

Tento výběr je záměrně různorodý a neomezuje se jen na jeden úhel pohledu – na vinařství jižní Moravy. Při troše dobré vůle by se tyto čtyři vybrané cíle daly zvládnout za jeden či dva dny, a mít tak splněno. Pokud se vám podaří navštívit alespoň tato místa v každé vinařské podoblasti, můžete směle říct, že jste ochutnali vinařské krásy jižní Moravy.

Autor: Vinařský fond

Více informací o moravských a českých vínech naleznete na www.vinazmoravyvinazcech.cz.