Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Plameny a violoncello u Křižíkovy fontány. Jak vypadá show po její opravě?

Video se připravuje ...
Autor: Ivan D. Hladík - 
31. července 2021
05:00

Pořadatelé kulturních projektů po rozvolnění nadšenému publiku přinášejí jednu akci za druhou. Mezi všemi pak září výjimečná show Magická fontána. Jak vznikala a kam míří dál z pražského Výstaviště, prozradil v Blesk Podcast její autor a režisér Marek Solnička.

Soubojem ohně a elektřiny (v doprovodu vodních prvků) vypráví jedinečná show Magická fontána příběh českého vynálezce a génia Františka Křižíka (†93, 1847 – 1941), ale také o cestě lidstva od ohňů v jeskyních po zázraky průmyslové revoluce. Strhující kombinace tanečních čísel, akrobacie a desítek efektů byla v premiéře uvedena v prostoru Křižíkovy fontány holešovického Výstaviště Praha v červenci, okamžitě se setkala s velkým ohlasem diváků i kritiků. Za představením stojí skupina Pyroterra, umělecký tým vystupující už 15 let s úspěchem nejen v Česku, ale i v řadě prestižních pořadů po celém světě. A v jejím čele Marek Solnička (29), režisér a autor Magické fontány. „Původně jsme ji chtěli uvést už v roce 2017. Nejdřív přišly technické komplikace v rámci místa, pak, v den první zkoušky v roce 2020, lockdown,“ prozradil mimo jiné v Podcastu Blesku.

Magická fontána: show roku 2021 vypráví v souboji živlů příběh českého génia Františka Křižíka ve strhujícím představení plném efektů. Magická fontána: show roku 2021 vypráví v souboji živlů příběh českého génia Františka Křižíka ve strhujícím představení plném efektů. | Pyroterra

Tvůrci ale nakonec připouštějí, že delší čas na přípravu show prospěl. „Je to představení na pomezí nového cirkusu a muzikálu, byť v něm nejsou zpívané písně,“ popsal Solnička. Kromě postavy vynálezce na scéně doslova září Královna ohně, ztvárněná překvapivě hudebnicí a příležitostnou modelkou Terezií Kovalovou (31), nejžádanější českou violoncellistkou. „Je to hlavní záporná postava. Mně přišlo zajímavé pracovat s živou hudbou, takže kromě bubeníků jsme obsadili i Terezii. Nazpívala také některé vokály do hudebních čísel. Diváci, s nimiž jsem mluvil, říkali, že její ‚zlý výraz‘ je bude strašit ještě několik večerů,“ uvedl Solnička s úsměvem.

Violoncellistka Terezie Kovalová (31) v Magické fontáně "hoří" jako Královna ohně... a i tady hraje na svůj nástroj. Violoncellistka Terezie Kovalová (31) v Magické fontáně "hoří" jako Královna ohně... a i tady hraje na svůj nástroj. | Pyroterra

Produkce je plná emocí, vtipu... Pak také nápaditých kostýmů, podmanivé autorské hudby uznávaného skladatele Juraje Kličky nebo technických rekvizit, kopírujících jejich původní podobu z 19. století. „Máme tam například Teslův transformátor, jenž napětím o statisících voltů šlehá elektrické výboje do okolí, nebo proslulé Křižíkovy obloukové lampy,“ řekl Solnička. Pyroterra si sama tyto dekorace včetně systému ovládání vytváří, předvedla je už i během zahájení Eurovision song contest 2019 v Tel Avivu či při velkolepé show Elēkrŏn v čínském Macau.

Ostatně – plánem týmu je světu představit i Magickou fontánu. „Je to náš sen, představení mluví o nějaké části historie naší země. Rádi bychom s ním vyrazili na tour nejen po Evropě, ale případně i postavili repliku fontány v nějakém vzdálenějším zahraničí a ten český příběh tam dostali. Máme pár let, kdy bychom představení ještě chtěli vypiplat k dokonalosti,“ dodal Solnička.

Jak se týmu povedlo, můžete ochutnat ve videozáznamu Podcastu, kde Solnička prozrazuje další detaily o zákulisí Magické fontány i inspiraci Křižíkem:

Video  Podcast: Autor show roku Marek Solnička o Magické fontáně, odkazu českého génia i ambicích uvést jeho příběh v zahraničí... • VIDEO  - Blesk – Jan Jedlička, Ivan D. Hladík, Pyroterra
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi