Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Elinka (3) trpí leukemií: Rodiče o ni dvakrát málem přišli. Její stav se zhoršuje

Autor: VaB - 
2. srpna 2021
05:00

Tříletá Elizabethka bojuje s akutní myeloidní leukemií. Jde o vzácnou rakovinu krve. Rodina chce, aby se měla co nejlépe, k tomu ale potřebuje čerstvou stravu, hygienické prostředky a hlavně léky, bez kterých se neobejde. „Můj sen je, aby konečně mohla žít plnohodnotný život a hrát si s dětmi,“ popisuje maminka. Její sen se ale v poslední době zhoršil, musela se opět vrátit do nemocnice. 

Už je to více jak rok, co se rodina dozvěděla zdrcující zprávu o tom, že jejich dcera Elizabethka trpí akutní myeloidní leukémií – vzácnou rakovinou krve. Ke všemu prodělala ještě oboustranný zápal plic. 25. ledna roku 2020 se kompletně otočil život vzhůru nohama, jak Elinčiným rodičům, tak i celé rodině, blízkým a přátelům a samozřejmě i holčičce samotné.

„Elinka byla napojena na různé hadičky, přístroje, ventilátor, protože špatně dýchala. Měla zavedený drén, aby jí krev z plic šla pryč. Dlouhé 4 měsíce byla ve FN Olomouc na Hemato-onkologickém zařízení. Různé vyšetření plic, ledvin, jater... A každý den špatné zprávy,“ popisuje příběh holčičky její maminka Vendula.

Elinka měla skončit na jednotce intenzivní péče, lékaři ji chtěli uvést do umělého spánku. „2× jsme o ni mohli přijít, ale jelikož je velká bojovnice, tak bojovala, a my s ní,“ dodává starostlivá maminka. Když se plíce podařilo vyléčit, přišla na řadu chemoterapie. Elinka se navíc kvůli dlouhodobému ležení musela znovu naučit chodit. To vše ale zvládla.

Musela na transplantaci

Poté musela na transplantaci. „Byl den, kdy nám bylo oznámeno, že Elinka musí podstoupit transplantaci kostní dřeně v Praze,“ vypráví maminka. Hledal se dárce a nakonec se i našel, k nemalé radosti rodičů. Nejdřív ale musela jejich dcera na čtyři bloky chemoterapie, po kterých se čekalo na obnovení imunity dítěte.

„Poté nám princeznu pustili na 10 dní před transplantací domů. Týden před nástupem jsme museli podstoupit ambulantní vyšetření v Praze, které dopadlo dobře, a tak Elizabethka mohla nastoupit na transplantaci. Beruška byla dalších 6 týdnů v Praze s tatínkem, a i jemu patří velký dík. Nebylo to jednoduché, ale zvládl to,“ doplňuje Vendula.

Zpět v nemocnici

Přestože léčba pokračuje, není Elinčin život ani zdaleka procházka růžovým sadem. Rodina potřebuje finanční podporu, na nákup léků, zdravotních pomůcek a na úhradu dalších potřeb dítěte. Kamarádka maminky Venduly, Andrea, se proto rozhodla založit sbírku na stránkách Donia.

„Peníze ze sbírky budou použity hlavně na léky, čisticí a dezinfekční prostředky a dále na čerstvou stravu, kterou Elinka potřebuje každý den,“ vysvětlila maminka.

Od dubna je Elinka s maminkou opět v Motole, kde se její stav v posledních dnech zhoršil. Musí být na kyslíku a hrozí jí umělý spánek. Podpořit malou bojovnici můžete zde.

Uživatel_5348861 ( 17. srpna 2021 18:53 )

Presne tak! Transgenderi at si to plati sami. To nechapu tohleto a pekne me to ***. Chudaci nemocne deti.

Uživatel_5540784 ( 4. srpna 2021 16:06 )

To jste někteří opravdu tak zlý a závistivý ze i nemocné holčičce závidite par korun? Tady jde opravdu vidět lidsky hyenismus😡Kdo nezažil tak vůbec nemá vůbec páru o tom co si ta malá nevinná holcicka s maminkou prochází ...

Uživatel_5540782 ( 4. srpna 2021 15:55 )

Vůbec nevíte proč se jí pritizilo a pokud vás to zajímá tak v nemocnici se jí pritizilo

Uživatel_5540782 ( 4. srpna 2021 15:50 )

A vy svatydyndy Elinka žije doma v čistotě a žádné špíně... Tolik desinfekce a všeho co se spotřebuje... Raději važte slova a kdo maminku zná tak ví.

Uživatel_5540782 ( 4. srpna 2021 15:47 )

Jaká barabizna? Myslíte v tom respiratoru a za ní, tak to je u nemocnice. Bohužel léky rodiče musí hradit že svého. Nevím že někteří dokážete být taková ***. Když vám nebo dětem šlo o život, tak by jste asi psali jinak. Spoustu lidí má sbírku. A jen korzet který bude nosit až se probudí z umělého spánku stal 50 000kc.Nevim o co vám jde. Nutí vás někdo, aby jste malé něco poslali?Vy si raději hledte svého, uděláte nejlíp. Myslím ty rypalove.

Zobrazit celou diskusi