V Lítožnickém rybníce v Praze 10 a v Říčanském potoce, který rybníkem protéká, by mohla být závadná voda z čističky odpadních vod. Byl proto vydán zákaz koupání, odebírání vody a lovu ryb v této oblasti. Na místě jsou chemici, uvedli pražští hasiči. Podle magistrátu stejný zákaz platí i pro další dva blízké rybníky, Rohožník a Podleský. Pražský magistrát i hasiči v nich pravidelně odebírají vzorky vody.

Hala s drogistickým zbožím v Uhříněvsi začala hořet v neděli odpoledne. Plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvou hodinách. Dnes dopoledne byla na místě ještě jedna jednotka, která vyhledávala a dohašovala skrytá ohniska.

Vodu použitou při hašení, která měla zvýšené pH, hasiči nejprve nechávali odtéct kanalizací do nedaleké čističky odpadních vod. Ta ale nedokázala zpracovat všechnu kontaminovanou vodu, a i když hasiči s přečerpáváním přestali, část přetekla do Říčanského potoka. Na problém podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky upozornil úhyn několika ryb.

Od úterního poledne proto hasiči vodu použitou při hašení zadržovali v laguně u haly, odkud ji odčerpává specializovaná firma. „Povinnost k odstranění má majitel, ale vzhledem k hrozícímu nebezpečí ji zatím urychleně řeší magistrát spolu se zasahujícími hasiči a specializovanou firmou,” uvedl ve středu mluvčí magistrátu Vít Hofman. Příčinu požáru skladovací haly, při kterém se lehce zranilo pět hasičů, zjišťují vyšetřovatelé. Škoda činí odhadem 120 milionů korun.

Video
Video se připravuje ...

V Uhříněvsi došlo k požáru haly, uvnitř bylo uskladněné drogistické zboží. Václav Burian

Fotogalerie
80 fotografií