Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslance vyhnali z jednacího sálu. Mimořádně se sejdou v náhradní budově

Autor: vei - 
27. července 2021
21:01

Léto je kromě období prázdnin také časem rekonstrukcí. Platí to i pro Poslaneckou sněmovnu. Stejně jako v letech 2017 nebo 2019 i letos museli poslanci vyklidit hlavní jednací sál. Místo nich tam teď úřadují restaurátoři pod dohledem památkářů. K mimořádnému jednání se tak zákonodárci sejdou ve středu i v pátek v náhradní budově.

Sněmovní lavice přikryté igelitem a postavené lešení. Tak to teď vypadá v sále, kde běžně jednají poslanci. Teď sem ale mají i oni vstup zakázán. „Sál ve Sněmovní 4 je v dlouhodobé plánované rekonstrukci,“ potvrdil Blesk Zprávám předseda poslanců Radek Vondráček (ANO).

„Jedná se především o opravy rozsáhlých prasklin štukových částí stropu. Zároveň s tím probíhá restaurování uvolněných zlacených nástropních pásů štukové výzdoby a opravují se a retušují malované a zlacené prvky,“ popsal pak rozsah oprav ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch.

Firma, jež rekonstrukce provádí, musela splňovat jednu důležitou podmínku. Musí mít zákonné povolení k restaurování kulturní památky, kterou budova Poslanecké sněmovny je. Původní Thunovský palác, kde je dnes hlavní sídlo Sněmovny, byl dostaven v roce 1720.

„Všechny práce probíhají za stálého dozoru Národního památkového ústavu,“ doplnil pro Blesk Zprávy Žamboch.

Pokud by se měli poslanci sejít ještě v první polovině srpna, budou muset do náhradního sálu, stejně jako ve středu 28. 7. a v pátek 30. 7. „Neodkladná oprava stropu by měla skončit do 16. srpna,“ přiblížil délku nezbytných oprav ředitel tiskového odboru.

Tím ale řemeslníci a restaurátoři z budovy nezmizí. Pracovat tu zřejmě budou i v době, kdy se budou scházet noví poslanci po říjnových volbách. „Ostatní potřebné opravy stěn, včetně obnovení prvků, barevnosti, zlacení atd., budou zhotoveny nejpozději do konce tohoto roku, dle možnosti sálu,“ to už se ale podle Žambocha obejde bez celoplošného lešení, které nahradí lehčí, mobilní hliníkové. A cena? Jen za opravu stropu a stěn zaplatí kancelář Poslanecké sněmovny bez DPH necelých 5 674 000 korun.

Sněmovních prázdnin využili ve Sněmovně také před dvěma lety. „Probíhají tu drobné práce, jako například opravy dřevěných částí, opravy zdí, malování, čištění a výměna koberců, oprava kamenných prvků, a to vše pod dohledem památkářů,“ popsal tehdy opravy Roman Žamboch. Údržbou prošly také lavice všech poslanců.

Rozsáhlou rekonstrukcí prošly ale tehdy také jiné prostory Sněmovny. Jako například sál, kterému se říká Státní akta. Tam se poslanci schází k různým schůzkám a zasedá tam také například největší poslanecký klub - tedy ANO. Restaurátorskými pracemi přitom tehdy prošla po třiceti letech světla od skláře Vladimíra Procházky. Údržby se ujala jeho dcera.

Video  Poslanci si užívají prázdnin, za stovky tisíc jim opravují Sněmovnu. Co budou mít nové?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Hádky zákonodárců vystřídal zvuk vrtačky i v říjnu 2017. I tehdy bylo také krátce před volbami. Poslanci se tak přeli ve vyostřeném závěru kampaně o těžbě lithia na Cínovci v narychlo připraveném sále. Tehdy totiž nikdo s mimořádnou schůzí těsně před volbami nepočítal.

„Budou se měnit optické kabely u hlasovacího zařízení. Není to tím, že by snad nefungovalo, ale je to staré 10 let a má to svoji životnost,“ řekl před čtyřmi lety Blesku Žamboch k plánovaným opravám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa