Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi se vysmívají pravidlům: Po návratu z rizikových zemí kašlou na izolaci. A ještě se chlubí

Autor: for - 
27. července 2021
05:00

Doba covidová přináší mnoho nových pravidel. Významná omezení pociťují lidé především při cestování. Nově musíme vyplňovat několik formulářů navíc, docházet na testy a případně i po návratu z dovolené zamířit do samoizolace. Lidem ale mnohdy ochranná opatření nevoní a navzdory zákazu i možné vysoké pokutě opatření nedodržují. Dokonce se tím i pochlubí na sociální síti. Případů jsou desítky. Podle oslovených expertů tím nejsou ohroženy jen peněženky provinilců, ale i zdraví. 

„Žádná karanténa se nekonala. Vy*ral sem se na ně...Žádná kontrola nechodí,“ píše jeden z uživatelů na sociální síti. Komentář přidal k příspěvku jiného cestovatele, který se doptával na to, jak je to s hygienickými kontrolami poté, co se vrátí do Česka z velmi rizikové země. V tomto případě z Egypta, který je na cestovatelské mapě stále v tmavě rudých barvách a hrozí v něm tak podle českého ministerstva zahraničí zvýšené riziko nákazy covidu-19. 

A jak se v příspěvku - který již nyní není na stránkách o Egyptě k dispozici -  ukázalo, není tento uživatel jediný, kdo si s karanténou po návratu nedělal příliš těžkou hlavu. „Taktéž. Políbit p*del mi můžou. Dělám si samotesty doma, tak proč bych zase měla někam lítat,“ přitakává mu další dovolenkář. 

Kontroly nechodí, míní lidí. Hygiena se brání

Někteří cestovatelé jsou nicméně zodpovědní a uvádí, že doma „dřepí“. Shodují se ale na tom, že žádnou kontrolu doma za dobu své izolace neměli. Blesk Zprávy oslovily hygienickou stanici hlavního města Prahy, ta podle svých slov jen od 1. června zkontrolovala 2 tisíce osob. „Porušení bylo zjištěno v 217 případech,“ uvádí mluvčí Zbyněk Boublík s tím, že se hygiena kontrolami intenzivně zabývá a vyčleňuje maximální možné personální kapacity. 

Češi nadále porušují ochranná opatření, hygiena hrozí i milionovou pokutou Češi nadále porušují ochranná opatření, hygiena hrozí i milionovou pokutou | FB

Pokuty za porušování pak rozhodně nejsou malé. „Ve správním řízení může být udělena pokuta až do výše 1 000 000 Kč,“ komentuje dále Boublík. 

Nejde přitom jen o nedodržování karantény. Za přestupek je považováno i to, když lidé nevyplní při návratu z cest příjezdový formulář a také pokud neabsolvují test po návratu do ČR. 

„Vyplnění příjezdového formuláře je velmi zásadní proti šíření onemocnění, jelikož jeho vyplnění umožní orgánům ochrany veřejného zdraví kontaktovat všechny osoby v případech, kdy bude zjištěno, že mohl být během cesty nakažen jinou osobou nebo přímo cestovatel mohl být zdrojem nákazy pro ostatní cestující,“ vysvětluje Blesk Zprávám důležitost formuláře, který musí cestovatel vyplnit ať už se vrací z jakkoliv „barevné“ země, mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Příjezdový formulář navíc znatelně ulehčuje cestovatelům i hygieně další komunikaci. Dovolenkář například nemusí zasílat výsledek testu na krajskou hygienickou stanici - systém výsledek sám přidělí. 

„KHS se nyní v souvislosti se zvýšenou cestovatelskou aktivitou zaměřují na kontroly přijíždějících osob. Díky systému ISIN krajské hygienické stanice u osob s vyplněným Příjezdovým formulářem vidí, že se např. osoba měla dostavit na test a neučinila tak. Následně tak mohou tyto osoby zkontrolovat,“ dodává mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Můžete být nakažlivý, i když necítíte příznaky

Izolace je pak podle oslovených expertů extrémně důležitá především proto, že dovolenkář vůbec o své nákaze nemusí vědět. „Během izolace a zvlášť z vysoce rizikových zemí (červená, tmavě červená a černá) je zásadní dodržení počtu dnů izolace a to z důvodu několikadenní inkubační doby onemocnění, tedy možného pozdějšího odhalení onemocnění,“ vysvětluje Štěpanyová.

Někteří uživatelé ale naráží na to, že si například dělají samotesty nebo mají po ruce test antigenní. Nepřijdou si tak pro společnost nebezpeční. „Tato domněnka je naprosto mylná. Dosud udávaná inkubační doba onemocnění covid-19 se udává v rozmezí 2 až 14 dnů, přičemž antigenní test dokáže tuto pozitivitu odhalit jen částečně. Proto je nutné dodržovat striktní domácí karanténu po příjezdu z rizikových zemí, aby se zamezilo eventuálnímu šíření nákazy v ČR (...) Někteří lidé mohou být pro své okolí nakažliví, aniž přitom pociťují jakékoli příznaky onemocnění či jim vyšel antigenní test pozitivně,“ míní k tomuto Boublík.

Video  „Karanténa nutí lidi ke lhaní.“ Zástupce cestovek kritizuje opatření pro dovolenkáře „bez logiky“  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Například u Egypta jakožto u země s nálepkou „tmavě červená destinace“ jsou podmínky návratu následovné: 

  • Před zahájením cesty veřejnou dopravou se musíte prokázat negativním PCR testem (ne starším 72 hodin) nebo antigenním testem (ne starším 48 hodin). Toto opatření nelze obejít, neboť vás bez testu nepustí na palubu dopravního prostředku. 
  • Po vstupu na území ČR se nejdříve 5. den, nejpozději však 14. den podrobit RT-PCR testu. Do výsledku je nutná samoizolace. 
  • Nutnost testu po příjezdu platí i pro ty, kteří cestovali individuálně. 

Výjimku z testů mají plně očkované osoby, přičemž od poslední dávky musí uběhnout alespoň 14 dní. Stejně tak jsou od testů osvobozeny osoby, které onemocnění covid-19 prodělaly v posledním půl roce. Příjezdový formulář ale zůstává povinný pro všechny, a to právě i z důvodu případného kontaktování osoby, pokud se zjistí, že přišla do kontaktu s nakaženým. 

Nutno nicméně podotknout, že Češi nejsou odborníky v nedodržování pravidel, nejsou ani nijak výjimeční v tom, že by obcházeli pravidla nebo nehleděli na možné příznaky, jak potvrzuje i britská studie zveřejněná v odborném časopise British Medical Journal. 

Na výzkumu se podíleli nejen epidemiologové, virologové a další lékaři, ale také behavioristé. Podle analýz pouze 18 procent z respondentů, kteří měli příznaky nákazy, si u lékaře vyžádalo test. Dále se ukázalo, že jen 43 procent osob se symptomy dodržovalo týdenní karanténu. Více si můžete dočíst zde.

 

xtron ( 28. července 2021 09:30 )

A co takhle napsat, že stát hlavně KAŠLE na kontroly na hranici! 25.7. jsem přiletěl z Mallorky letadlem do Prahy. V Mallorce na letišti nula kontrola zda máme testy či očkování nebo vyplněný příjezdový formulář. Po příletu do Prahy mě čekal ještě větší šok, kdy nejen naše letadlo, ale i další 2 ze Řecka plná lidí (150 v každém letu minimálně) bylo vpuštěno opět bez kontroly do ČR a tak tu vesele pobíhají lidi bez kontroly ...

dostojevskij ( 28. července 2021 09:02 )

Vy jste buran!!!! Jasně Vám napsala, že stojí o vlastní zážitky, tak paní neurážejte!!!! Ať Vám ten dron neuletí!!!!!

petra.michk ( 27. července 2021 23:29 )

Můžete mi říct, kde berete informace, že někdo dotáhl druhou vlnu z Egypta? Pokud chcete diskutovat a něco psát, tak se laskavě nejdřív informujte. Podle WHO je Egypt na 6., tedy nejnižším stupni, co se týká šíření Covid-19, a to dlouhodobě. A podle Bloomberg je co se týká nákazy, jejího šíření a řešení nejlepší v Africe a 5. nejlepší na Středním Východě. Se 40 nakaženými na 100 milionů obyvatel. V Česku se zřejmě Best in Covid chápe ale jinak. Takže se laskavě nejprve podívejte na data a pak diskutejte. Protože Egypt na tom byl po celou dobu líp než Česko. Jen se to tak nějak nehodí, takže je celou dobu vysoce rizikový... Stejně jako většina světa.

Uživatel_5539889 ( 27. července 2021 17:19 )

Jasný ne,*** na covidivadlo,ale mám tu screenshot kdy blesk udává země, které ( jmenovitě v souvislosti s odstavcem o Egyptu) máj jiný barevný etniku a označují je jako "barevné země", to bude skandál,lgbtq+ a podobný vám zase dají a já to jen primárním,nemáte lidem posílat masmediální masáž,soi

Anifa ( 27. července 2021 15:27 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa