Dívence, která před měsícem zázrakem přežila řádění tornáda v zdemolovaném linkovém autobuse u Mikulčic, se lékaři v brněnské Dětské nemocnici budou snažit zachránit nohu. Aby mohla zase běhat a skotačit, jak se na správnou deváťačku sluší a patří. 

„Podle neurochirurgů půjde o první operaci svého druhu u nás,“ svěřila se Blesku maminka statečné školačky Irena Mackových. „Silvince se budou snažit obnovit přerušené nervy v noze,“ dodala. 

Pět bolestivých operací za měsíc 

Statečná slečna má přitom již pět bolestivých operací za sebou. První z nich na vídeňské klinice, kam ji dvě hodiny po havárii těžce zraněnou přepravil v kritickém stavu vrtulník rakouských záchranářů. Dívka totiž po nárazu tornáda proletěla podle všeho celým vozem a zůstala ve zdemolovaném vraku zaklíněná. První dva dny bojovala v umělém spánku o holý život. 

Po měsíci je situace o mnoho lepší. „Moc věříme, že dcerka bude chodit. Víme, že zpočátku bude na vozíku. Že rehabilitace potrvá i rok. Silvinka je s tím srozuměná. I proto jsme moc vděční přátelům, kteří nám poskytli dočasně k bydlení bezbariérový dům. Ten náš je zatím pro dcerku s tímto zraněním neobyvatelný,“ vděčně děkuje paní Mackových.  

Pokud totiž bude mít rodina zajištěno odpovídající bydlení, slíbili lékaři, že by dívku po operaci nedrželi v nemocnici dlouho a pustili ji rehabilitovat mezi svoje nejbližší domů. I tak má příštích dlouhých osm týdnů strávit s pokrčenou nohou ve speciální dlaze. 

Dům s obchodem mezitím bude rodina opravovat a přestaví jej tak, aby se po něm mohla Silvinka pohybovat s vozíčkem.

Selfíčko s Tornádo Lou 

Bráška říká milované sestřičce Tornádo Lou. Navzdory krutým zkouškám osudu probleskují u statečné rodiny Mackových první náznaky humoru. I ten může být léčivý.  

„Už je hodně dlouhé. Silvinka je ale statečná,“ zmínila máma. Ve špitále ji navštěvuje pravidelně celá rodina. Dívka se začala navzdory bolesti už i usmívat – aby ne, když si její malý bráška Mareček k selfíčku u lůžka napsal, že je na ní „společně s Tornádo Lou“. 

I když školačka zatím nehýbá spodní částí zraněné nohy, hojí se jí úspěšně tři zlomené krční obratle. „Bez korzetu ještě Silvinka nesmí sedět, ale nemusí mít nákrčník, když leží,“ popsala pokroky dcery maminka. „Je mladá, její organismus to zvládne,“ věří pevně s celou rodinou.

Boj o centimetry 

Silvinka má v pravé noze přetržený nerv. Operatér zjistil, že přetržení není čtyři centimetry, jak se původně předpokládalo, ale bohužel deset centimetrů. Lékaři našli oba konce nervu, ale je nemožné je spojit. „Neurochirurgové se pokusí vymyslet v úterý přelomové řešení a nerv zachránit. Vezmou asi kousek tkáně Silvince z druhé nohy. Teď je poškození nervu neoperovatelné,“ svěřila Blesk.cz maminka školačky.

Pomoci mohou i čtenáři 

Povzbudit statečnou Silvinku v boji s osudem mohou i čtenáři. Školačku by podle maminky moc potěšila byť i jen pohlednice. Posílat je lidé mohou na adresu: 

Silvie Hronková, Dětská nemocnice Brno, neurochirurgie, Černopolní 9, 613 00 Brno. 

VIDEO: Takhle vypadalo jihomoravské tornádo z bezprostřední blízkosti.

Video
Video se připravuje ...

Muž natočil tornádo na Moravě z bezprostřední blízkosti. Policie ČR / obyvatel Lužic

Fotogalerie
99 fotografií