Trampským zpěvákem nebyl František Nedvěd odjakživa. Jako mladíka jej vábil bigbít, a dokonce účinkoval v kapelách The Three Long Fingers a také The Preachers. Později založili s bratrem a dalšími muzikanty trampské uskupení Toronto, přejmenované na Brontosauři a začali psát českou hudební historii. Na prvním koncert jim přišlo pouze 17 lidí, ale přesto se nevzdali. Postupně si získávali fanoušky a ocenění z prestižní folkové soutěže Porta. V čem tkvěl Františkův přínos?

"Když jsem přemýšlel, k čemu nebo ke komu bych je přirovnal, tak mě s určitou rezervou napadla dvojice Simon a Garfunkel. Paul Simon byl prakticky výhradní autor materiálu, ale Art Garfunkel byl ve dvojici ten se zajímavější barvou hlasu. A úplně stejně to bylo u Nedvědů. Jan psal všechny písně, František měl z těch dvou výraznější, zajímavěji zabarvený hlas. Dokonce bych řekl, že kdyby Jan Nedvěd byl celou dobu na sólové dráze, tak by takový úspěch s písněmi neměl, protože Františkův vokál byl výrazný. A dokonce byl výborný kytarista," vyjmenoval klady Františka Nedvěda vedoucí hudebního programu na radiu Proglas pan Milan Tesař.

Deska až po 10 letech

První dlouhohrající vydané desky se Brontosauři dočkali až v roce 1985, po deseti letech fungování. Podle hudebního publicisty to byla za minulého režimu běžná praxe a prošel si tím i Spirituál Kvintet, kde oba bratři Nedvědovi také účinkovali. První album Brontosaurů s názvem Na kameni kámen byla podle něj takové best of Brontosaurů. U posluchačů se dočkalo velkého úspěchu a v roce 1995 vyšlo jako reedice.

Sólové znovuzrození

V devadesátých letech hraje František se svým bratrem do doby, než se rozhádají. Mladší bratr však nezůstane sedět doma a vrhne se na sólovou kariéru. "Ta byla úplně jiná, než všechno, co tomu v jeho životě přecházelo. On se zhlédl v tvorbě kanadského písničkáře Gordona Lightfoota, který mimochodem žije a je mu přes osmdesát let. Důležité je ještě jméno Dušana Vančury, s nímž hrál František Nedvěd ve Spirituál Kvintet. Vančura jako textař pro Františka Nedvěda spoustu písní Gordona Lightfoota přebásnil. Jsou to slavné skladby jako Kočovní herci, Řemeslo a mnoho dalších," popsal přerod Františka Nedvěda hudební novinář.

Jaké jsou nejslavnější písně Nedvědů, proč jsou u lidí tolik oblíbené a jak se vzpomíná na koncert pro 60 tisíc lidí na Strahově, prozradil Milan Tesař v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Čím František Nedvěd uhranul posluchače? Jiří Marek, Lukáš Červený, youtube.cz

Fotogalerie
27 fotografií