Češi jsou známí pěstitelé a pejskaři. V posledních letech znovu sílí trend exotických pokojových rostlin, ale ne všechny jsou tak nevinné, jak vypadají. „Málokdo tuší, kolik jedovatých rostlin doma má. Návštěvníky nechceme děsit, ale spíše je v rámci naší jedovaté sezóny s těmito rostlinami seznámit a poradit jim, jak je pěstovat a jak s nimi zacházet tak, abychom neublížili ani jim, ani sami sobě,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Nechte jedy na pokoji!

Tropický skleník Fata Morgana v Botanické zahradě Praha je domovem mnoha druhů exotických rostlin. Řadě z nich koluje uvnitř jed. Na ty nejzajímavější od 23. července upozorní výstava Nechte jedy na pokoji, kdy se ve skleníku představí jedovaté pokojové rostliny. Návštěvník zde uvidí celou čeleď áronovitých rostlin, mezi které patří anturia, filodendrony, syngonia, epipremnum, zamiokulkas nebo aktuálně velmi módní diefenbachie a monstery.

„Všechny áronovité rostliny obsahují šťávu s alkaloidy a ostrými krystaly šťavelanu vápenatého, některé v menším, jiné ale v nebezpečně velkém množství. Při poranění rostlina tuto šťávu roní a ostré mikroskopické krystaly podráždí a poruší sliznice i kůži, zároveň usnadní cestu jedovatým alkaloidům. Na pokožce šťáva pálí a způsobuje puchýře. Velmi palčivé je zanesení těchto krystalků do očí, způsobují těžké záněty spojivek, vysvětluje nebezpečí Klára Lorencová, kurátorka exotických užitkových rostlin Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Rostlina k nakousnutí

Těžko si lze představit, že by byl někdo takový gurmán a chtěl by rostlinu ochutnat. Pokud by náhodou neodolal, následek by pro něho mohl být katastrofální. „Rozžvýkání listu nebo stonku přivodí bolestivé otoky ústní dutiny a hrdla, otrava může být smrtelná. Při manipulaci s těmito rostlinami je ideální mít na sobě pořádné gumové rukavice, speciálně pokud říznete do diefenbachie, která je z běžných áronovitých pokojovek nejnebezpečnější,“ upozorňuje Romana Rybková, kurátorka tropických rostlin.

Další rozšířenou skupinou oblíbených jedovatých pokojových rostlin jsou pryšce Euphorbia. Do této čeledi se řadí třeba i tradiční vánoční hvězda. Když dojde k poranění rostliny, začne z jejího těla vytékat latexové mléko. Pokud se dostane na pokožku, zapříčiní bolestivou vyrážku, otok a puchýře. Obzvláště nebezpečné je zasažení očí. „Zpravidla dochází k zánětu spojivek a rohovky a dostavuje se rozostřené vidění, které může u zmiňované Euphorbie tirucalli přetrvávat až dva týdny,“ varuje kurátorka. Na výstavě poznáte i další oblíbené jedovaté pokojovky, jako je klívie, hvězdníky, krotony nebo tenury, které známe pod jejich hovorovým názvem „tchynin jazyk“. 

Kde: Botanická zahrada hl. m. Prahy, Trojská 800/196, 171 00 Praha 7 - Troja.
Kdy: Do 12. září 2021, vyjma pondělků každý den v čase 9-19.
Vstupné: 150,- Kč, snížené 75,- Kč.

Video
Video se připravuje ...

Botanická zahrada v Troji z ptačí perspektivy 

Fotogalerie
4 fotografie