Přesné datum, kdy práce ve stanici Jiřího z Poděbrad začnou, podnik podle mluvčí ještě projednává. Podle dokumentů zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek budou opravy trvat od jejich zahájení maximálně 855 dní, tedy asi 2,3 roku od předání staveniště stavební firmě.

Nejprve vzniknou nové výtahy pro handicapované či rodiče s kočárky. Cestujícím budou sloužit dvě dvojice výtahů. Prvními se vyvezou z nástupiště k přestupní chodbě a odtud dalšími výtahy vyjedou na povrch ve Vinohradské ulici. Většina prací se uskuteční za provozu, který bude přerušen pouze při proražení stropu stanice. Dělníci rovněž zrekonstruují či vyměnění rozvody a osvětlení, odstraní průsaky, vymění vzduchotechniku a opraví poškozené části obkladů a dlažby.

Téměř rok tu nevystoupíte

Poslední fází oprav bude výměna eskalátorů. Vzhledem k tomu, že stanice má pouze jeden výstup, bude na deset měsíců uzavřena a vlaky jí budou projíždět. Vybraná firma také provede geotechnický monitoring raženého díla, tedy sledování podloží. Zjistí stav budov, sítí a objektů souvisejících se stavbou.

Opraví se další stanice

Podnik se chystá na opravy dalších stanic. Na trase A to jsou například Hradčanská nebo Želivského. V současné době je opravován vestibul a vyměňovány eskalátory ve stanici metra B Anděl ve výstupu směrem Na Knížecí, kde mohou cestující vystupovat pouze směrem ke křižovatce u Anděla.

Video
Video se připravuje ...

Utajené místo v Praze, které vypadá jako Zlatá ulička! A jak automat rozezná mince? (2017) Matěj Smlsal, David Vaníček

Fotogalerie
5 fotografií