Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Německo čeká podzimní čtvrtou vlnu covidu a má plán. Hrozí i v Česku, varuje Kubek

Autor: Dagmar Machotová - 
23. července 2021
05:00

Vědci z Technické univerzity v Berlíně spočítali model, podle kterého hrozí Německu nejpozději v říjnu čtvrtá vlna epidemie nemoci covid-19. Vědci varují, že by se s ohledem na nedostatečnou proočkovanost opět mohly začít plnit i nemocnice. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka se nedá čekat, že by se na podzim situace v České republice a v Německu nějak výrazně lišila.

„Podle našich simulací dojde nejpozději v říjnu k exponenciálnímu nárůstu počtu pacientů v nemocnicích,“ píše se v nejnovější zprávě vědecké skupiny, kterou vede přední odborník na matematické modely Kai Nagel. Ten od počátku pandemie v Německu radí spolkové vládě. Ve zprávě se dále píše, že pokud bude vývoj epidemie pokračovat současným tempem, propukne čtvrtá vlna epidemie dříve a v říjnu bude už jenom zesilovat.

Podle zprávy RKI je v Německu naočkováno 80 procent populace 60+. Právě u této skupiny lze na podzim očekávat nejvyšší nárůst těžších případů infekce a s tím ruku v ruce i nárůst hospitalizací. Německá kancléřka Angela Merkelová s ohledem na rostoucí počty nových případů koronaviru vyzvala občany, aby se nechali očkovat. „Všichni chceme návrat k normalitě,“ řekla v Berlíně na své tiskové konferenci. „Každá vakcína se počítá. Každá vakcína je malým krokem k návratu k normalitě pro všechny,“ dodala.

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Odborníci vycházejí z vývoje sedmidenní incidence, který byl v minulých týdnech vyhodnocen jako „znepokojivý“ kvůli vysokému nárůstu. Pokud se po prázdninách otevřou školy bez potřebných opatření a venkovní aktivity se přesunou opět do uzavřených prostor, Německo bude čelit staronovému problému. Podle Nagelovy analýzy model vede jen jedním směrem - ke čtvrté vlně, která se bude šířit mezi nenaočkovanými dospělými, od nich následně mezi děti a studenty.

Podle Nagela by ji pomohla zmírnit proočkovanost 95 procent populace a účinnost vakcín na nové varianty, zejména na aktuální deltu, která v Německu začíná dominovat. Institut Roberta Kocha (RKI) uvádí, že míra proočkovanosti je pod 50 procent, pouze ve spolkových zemích Brémy a Sársko je naočkována více než polovina obyvatel.

Příčiny čtvrté vlny

Institut Roberta Kocha na svém webu zveřejnil možné příčiny čtvrté vlny epidemie. Z různých důvodů se odborníci už vzdali naděje na vytvoření tzv. kolektivní imunity. „Myšlenka dosažení ,kolektivní imunity‘ ve smyslu eliminace viru není realistická. Kvůli různým faktorům očekáváme na podzim v Německu u SARS-CoV-2 zvýšený počet infekcí a pokračující globální cirkulaci viru,“ píše se ve zprávě RKI.

Jako možné příčiny čtvrté vlny uvádějí:

  • snížení účinnosti očkování kvůli novým variantám viru
  • snížení účinnosti očkování, zejména u starší populace - kvůli slabší imunitě
  • celkově oslabující imunita v populaci
  • šíření nových variant s vyšší přenositelností
  • nerovnosti imunity v populaci, které jsou způsobeny socio-ekonomickými důvody
  • vznik nových variant u zvířat a jejich přenos na člověka
  • import nových variant ze zahraničí
  • stále zvyšující se rozvolňování opatření a zvýšení kontaktů mezi lidmi
  • podceňování situace

Ventilátory a rychlotesty do škol a školek

Odborníci se shodují, že právě děti sehrají v případné další vlně epidemie SARS-CoV-2 klíčovou roli. Jednak se jedná o skupinu, která bude nejméně proočkovaná, zadruhé mají jen mírné nebo vůbec žádné příznaky nemoci. Snížit dynamiku infekce by měly pomoci ventilátory a rychlotesty ve školách a školkách.

Bavorský premiér a někdejší kandidát na kancléře Markus Söder (CSU) byl mezi prvními, kdo o ventilátorech do škol začal mluvit. Už na konci června napsal, že na podzim bude v každé třídě v Bavorsku mobilní ventilátor, který z poloviny uhradí zemská vláda. Toto opatření by mělo podle Södera zabránit tomu, aby země na podzim nezačínala opět od nuly. Spolu s tím by se žáci i učitelé měli třikrát týdně testovat.

Pokud budou tato opatření důsledně dodržována, měly by se německé školy v vyhnout jak opětovnému uzavření, tak rotační výuce. Dosavadní dva rychlotesty podle Nagelovy analýzy rozhodně nestačí.

Půjde Česko stejnou cestou?

Německo je osmkrát větší než Česká republika a sledovaný parametr týdenní incidence (počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel) je v České republice 14, v Německu 11. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka lze jen těžko předpokládat, že by se vývoj v Česku na podzim nějak výrazně lišil od německého scénáře.

„Rozdíl mezi Čechy a Němci, co se týče imunity, asi žádný nebude, takže asi nelze očekávat, že by se situace u nás nějak lišila,“ řekl pro Blesk Zprávy Kubek s tím, že je potřeba lidi nadále motivovat k očkování. K otázce povinného očkování Kubek řekl: „Z čistě medicínského hlediska by povinné očkování bylo ideální řešení, protože s dostatkem vakcín bychom měli za pár týdnů po problému. Ale žijeme v nějaké realitě… A já se domnívám, že by zavedení povinného očkování bylo spíše kontraproduktivní.“

Na simulacích dalšího vývoje epidemie pracují vědci z celého světa pomocí různých postupů. Tým kolem profesora Nagela používá anonymizovaná data od mobilních operátorů o mobilitě obyvatel v německé metropoli. Podle něj lze výsledky přenést do ostatních velkoměst.

jajas ( 23. července 2021 16:24 )

Takže to vypadá, že jsi také u všech článků, což? Avšak na rozdíl ode mne "neotravuješ", protože ty máš přehled do všech podrobností, znáš covid, jak funguje, jak působí, kde se tady vzal, jak působí vakcíny, která opatření nefunguj, co je protizákonné a kdo to všechno zavinil....... To je fajn mít takového odborníka v Blesku.

jajas ( 23. července 2021 16:20 )

No jo, dali lidem uvolnění......ale připravují se na podzim. Kdo je připraven není překvapen.

Svatopluk Bergl ( 23. července 2021 15:19 )

Včera jsme se vrátili z Německa. Žádná omezení, roušky jen kdo chce a to ve vnitřním prostoru. Nevěřte všemu co ti Cunibrkove píšou.

jajas ( 23. července 2021 14:05 )

No jo, no....tak to vypadá, že Němci mají prostě smůlu s tou čtvrtou vlnou, oproti nám hrdým Čechům, kteří ničemu nevěří a ani je nemůže napadnout, že bychom i my měli "přivítat" tuto další vlnu.

strejda777 ( 23. července 2021 13:30 )

Tak nevím, Německo, které je mnohem více proočkováno, čeká podzimní čtvrtou vlnu, ale naši uvědomělí občané se brání jakékoliv zprávě, že by se to mohlo projevit i u nás. Nebo si "naši diskutující odborníci-odpůrci" myslí, že se covid přes hranice nedostane? Nebo si myslí, že Němci jsou paka a zbytečně "straší" (což je u nás velice oblíbené slovo)své občany?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa