Na plánovanou investici přibližně 1,531 miliardy korun půjde podle ministerstva 1,072 miliardy ze státního rozpočtu a 459 milionů z vlastních zdrojů VFN. Příprava a realizace stavby je plánovaná v letech 2022 až 2025.

Ministerstvo schválilo registraci investice do nového objektu. Nahradí podle dřívějších informací VFN současnou budovu Kliniky otorinolaryngologie (ORL) v pavilonu A7, jehož část je už kvůli havarijnímu stavu uzavřená. Po demolici vznikne nový objekt, kde zůstane ORL a oddělení biochemie, transfuzní oddělení se sem přestěhuje ze Zbraslavi.

Urgentní péče a transfuze

„Nový objekt se bude nacházet v těsné blízkosti chirurgické a anesteziologické kliniky a spolu s přístrojovým vybavením těchto klinik poskytne zázemí pro výkon centrální urgentní služby pacientům. Součástí objektu bude transfuzní oddělení, které je objemem produkce jedno z největších v ČR,“ uvedlo ministerstvo. Koncentrace pracovišť nemocnice do areálu u Karlova náměstí podle něj sníží provozní náklady.

Nová budova také zjednoduší organizaci péče o pacienty a ulehčí práci zdravotníků, kteří nyní musejí přecházet mezi pavilony, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nemocnice s 6000 zaměstnanci a 1500 lůžky sídlí na 20 různých místech v Praze od Albertova po Karlov, ale také ve Zbraslavi nebo na Strahově.

Investice do nemocnic

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že jde o sedmou schválenou strategickou investici do nemocnic v posledních čtyřech letech. „Celkově jsme takto mezi páteřní nemocnice rozdělili 12 miliard korun,“ podotkl Vojtěch. V hlavním městě Thomayerova nemocnice vybuduje centrální urgentní příjem a Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) objekty G1 a G2. Fakultní nemocnice Brno postaví gynekologicko-porodnickou kliniku. Plzeňská fakultní nemocnice má schválenou výstavbu pavilonů chirurgických oborů, olomoucká novostavbu hlavní budovy B. Pro Fakultní nemocnici Hradec Králové schválilo ministerstvo modernizaci chirurgických oborů.

Video
Video se připravuje ...

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) během bezregistračního očkovacího dne v pražském obchodním centru na Chodově (12. 7. 2021) Blesk - Nikola Forejtová

Fotogalerie
11 fotografií