Hlasité exploze, výkony kaskadérů a spousta výstřelů! Několik týdnů nevšední podívané poskytlo Pražanům natáčení nejdražšího filmu z produkce Netflixu, akčního thrilleru The Gray Man s hollywoodskými herci Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem v hlavní roli.

Líbila se mu

Zatímco většinou filmaři spíš ničili, tu tramvaj, tu policejní automobil, na Palachově náměstí před Rudolfinem popustili uzdu stavitelské fantazii a umístili tam přístavbu. Ta se tuze zalíbila pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi (40, Piráti). „Takhle teď vypadá náměstí Jana Palacha v kulisách pro americký velkofilm. Pecka, co myslíte,“ plesal nadšením na Facebooku.

Poslední dny

Zjišťujeme s náměstkem Petrem Hlaváčkem, jestli by nebylo možné je ponechat na místě jako zpestření před plánovanou rekonstrukcí prostoru,“ uvedl primátor. Ani ne po týdnu má ale smůlu. Členové štábu totiž začali jeho oblíbené kulisy rozebírat. Do konce natáčení totiž podle informací Blesku zbývají čtyři dny.

Nejdražší film

Natáčení snímku podle stejnojmenného bestselleru spisovatele Marka Greaneyho vyjde filmovou produkci streamovacího gigantu Netflix na 200 milionů dolarů, přibližně 4,3 miliardy korun. Jenom v Česku by filmaři měli utratit kolem půl miliardy. 

Doprava musela ustoupit

Často simultánní natáčení na několika místech Prahy se neobešlo bez rozsáhlých dopravních uzávěrek. Týkaly se například Čechova mostu, oblasti kolem Rudolfina či Pařížské ulice. Hromadná doprava nejezdila kolem Právnické fakulty. O prodlouženém víkendu byla uzavřena rušná holešovická ulice Dukelských hrdinů. 

Víte že...

Představitel hlavního hrdiny filmu Ryan Gosling prohlásil, že Praha je krásnější než Paříž. Nechal se slyšet, že české hlavní město má úžasnou atmosféru, architekturu i lidi.

V hlavní roli zabiják

Film vypráví příběh někdejšího operativce CIA, v současnosti nájemného vraha přijímajícího zakázky výhradně na likvidaci zločinců, Courta Gentryho (Ryan Gosling). Během mise v Evropě se Gentry, kterému se předívá Gray Man (Šedý muž), snaží ze spárů člena mocné francouzské korporace Lloyda Hansena (Chris Evans) zachránit svého zaměstnavatele s rodinou.

Nadšení štábu

Podle informací Blesku jsou pracovníci podílející se na natáčení z práce nadšeni. „Je největší, jakého se kdy zúčastnili. Na filmu se podílejí ti největší odborníci.

Mezi zbrojíři je například člověk, který se během služby v armádě podílel na zatčení Saddáma Husajna,“ uvedl zdroj blízký filmovému štábu. Z filmových profesí pak na filmu pracují lidé, kteří točili všechny díly série Rychle a zběsile, pracovali na filmu Terminátor II, sérii XxX nebo filmu Van Helsing.   

Slepili jim tramvaj

Pro natáčení přestřelek si filmaři od pražského dopravního podniku půjčili tramvaj seskládanou z článků tramvají typu 14T vyřazených z běžného provozu po velkých dopravních nehodách. Na náměstí Republiky s ní probíhala scéna přestřelky mezi Ryanem Goslingem a jedoucím automobilem. Natáčelo se s ní ale i před Veletržním palácem nebo na Palachově náměstí.

Video
Video se připravuje ...

Natáčení akčních scén s Ryanem Goslingem a pařba na Queen Martin Hykl

Fotogalerie
67 fotografií