V tuto chvíli nemohu říct víc, než že tuto problematickou záležitost budeme řešit v koalici. Jednou z možností je určitě odvolání města proti demoličnímu příkazu vydanému Prahou 5,“ uvedl Hřib. Dům ve čtvrti Na Hřebenkách, který byl postaven jako rezidence stavitele Viktora A. Beneše, je podle primátora architektonicky významný, i když není památkově chráněný. „Demoliční plány majitelky objektu mě velmi překvapily, protože dle mých informací byla předchozí žádost o změnu územního plánu v této lokalitě spojena s předpokladem rekonstrukce tohoto domu,“ doplnil primátor.

Během středy bude také zveřejněna petice, která bude požadovat, aby byla vile udělena památková ochrana. I tlak veřejnosti by v tomto případě mohl pomoct,“ řekla Blesku Alena Janďourková z Prahy 5 Sobě

Mluvčí Národního památkového ústavu Andrea Holasová uvedla, že případ nevidí rádi, nemohou s tím ale v podstatě nic dělat. „Jde o respekt k vlastnickým právům majitele a stávajícímu legislativnímu rámci, v němž můžeme operovat. Návrh demolice se nám dostal na stůl v polovině dubna, 6. května jsme vydali písemné vyjádření podle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, který neumožňuje jiný výrok než demolici akceptovat,“ vysvětlila pro Blesk Holasová.

Demoliční výměr vydal stavební úřad Prahy 5 dne 9. července. Je možné se proti němu odvolat do 15 dnů od doručení rozhodnutí. Hlavní město je ze zákona tzv. účastníkem řízení, který může odvolání podávat. Praha 5 by jím byla jen v případě, že by vlastnila kolem stavby pozemky, což není tento případ. Podle místostarosty Prahy 5 Lukáše Herolda (ODS) proto rada městské části pravděpodobně ve středu vyzve hlavní město, aby podalo odvolání. Dodal, že možným výstupem mimořádného jednání rady by mohl být také záměr podat podnět k udělení památkové ochrany buď pro vilu, nebo celou oblast.

Zajímá se i ministerstvo kultury

Je nutné zjistit všechny nezbytné informace vzhledem k možným právům nabytým v dobré víře a potom stanovit co nejvhodnější postup,“ sdělila ve čtvrtek ČTK Petra Hrušová z tiskového odboru MK. Praha 5 ve středu uvedla, že požádala magistrát, aby proti rozhodnutí o demolici podal odvolání. Městská část na rozdíl od hlavního města není účastníkem řízení a odvolat se nemůže.

Praha 5 říká, že stavební úřad neměl jinou možnost, než demolici povolit, protože majitelé dodali všechna potřebná stanoviska a budova není památkově chráněna. Dům významného pražského stavitele první třetiny 20. století stojí těsně mimo památkovou zónu Smíchov a nepožívá žádné památkové ochrany kromě ochranného pásma pražské památkové rezervace.

Ministerstvo kultury se má při řízení o prohlášení řídit lhůtami podle správního řádu, v praxi však často tato řízení trvají měsíce až roky, někdy velmi dlouho trvá, než je samotné řízení zahájeno. Platí ale, že po zahájení řízení o prohlášení za kulturní památku se na nemovitost vztahuje ochrana odpovídající té, jakou by měla v případě, že by za památku prohlášena byla. Vlastník ji tak nemůže bez povolení nejen zbourat, ale ani opravovat.

Majitelka vily Haščáková Deníku N v pátek napsala, že vilu prodává a nový majitel chce na jejím místě postavit jiný rodinný dům. Postup majitelů domu kritizoval předseda magistrátního výboru pro územní rozvoj Petr Zeman (Praha Sobě). Výbor loni doporučil pořídit změnu územního plánu dovolující vilu používat k bytovým účelům, podle Zemana však neměl informaci o plánu budovu zbourat.

Až se změna územního plánu bude posuzovat, rozhodně s ní nebudu souhlasit a zároveň budu žádat o podporu svého stanoviska kolegy z výboru,“ napsal Zeman na svůj facebookový profil. K demolici není změna nutná, její schválení nicméně ovlivní, co bude případně možné na parcele postavit. Změny územního plánu finálně schvaluje plénum pražského zastupitelstva.

Miliardové jmění

Jaroslav Haščák je slovenský podnikatel, jeden ze zakladatelů skupiny Penta Investments. Loni v prosinci byl na Slovensku obviněn z korupce a na přelomu roku strávil 30 dní ve vazbě. Hned po svém zatčení se stáhnul z výkonných funkcí ve firmě, v červnu se začal stahovat i majetkově. 

Podíl ve firmě, který dosahuje zhruba 44 procent, převádí na manželku, právničku Valériu Haščákovou. Transakce může trvat měsíce. Časopis Forbes odhaduje Haščákovo jmění, které tvoří hlavně podíl v Pentě, na 1,2 miliardy dolarů (asi 25 miliard korun).

Fotogalerie
11 fotografií