Nynější školka má podle vedení radnice výrazně narušenou statiku a její náhrada novou je levnější, než ji opravit. „Nosná konstrukce budovy vykazuje dlouhodobě četné závažné statické poruchy, které zásadně ovlivňují statickou bezpečnost konstrukce a její provozní a funkční spolehlivost,“ píše se v dokumentu, který minulý týden schválili radní. Školka již podle něj ukončila činnost a objekt se nyní vyklízí.

Architektonická soutěž

Plánovaná nová budova má vyrůst na místě stávající a podle plánů radnice nabídne šest tříd pro 150 dětí. Městská část odhaduje, že stavba vyjde na 90 milionů korun a nová školka by se měla otevřít v roce 2024. Nyní radnice vybírá architekty, kteří ji navrhnou, studia mohou své návrhy podávat do 13. srpna.

Loni v září Praha 3 otevřela novou školku v Bukové ulici na Jarově, která vznikla namísto původní. Tu městská část rovněž zbourala kvůli špatnému stavu. Radnice s ohledem na plánovanou bytovou výstavbu plánuje také nové základní školy. Jedna by měla vzniknout rekonstrukcí nevyužívané budovy na Havlíčkově náměstí, další má být v budově Nákladového nádraží Žižkov.