S galerijními odborníky jsme přímo na místě provedli závěrečnou inspekci, aby Moravský Krumlov mohl Slovanskou epopej vystavit veřejnosti na následujících pět let. Jsem velice ráda, že Epopej bude konečně opět viset a návštěvníci se budou moci těšit její krásou a majestátností,“ řekla pražská radní pro oblast kultury, výstavnictví a cestovního ruchu Hana Třeštíková.

„Všechna plátna byla úspěšně nainstalována, dolaďujeme některé detaily a experti provádí poslední prohlídky obrazů před spuštěním testovacího provozu,“ poznamenla starosta Tomáš Třetina (TOP 09). Výstava bude spuštěna na přelomu července a srpna.

Tvrdé podmínky

Praha stanovila pro zápůjčku tvrdé podmínky.  Východní část zámku a výstavní sály prošly rekonstrukcí za více než 50 milionů korun. Plátna musí mít předepsané osvětlení, stálou teplotu kolem 20 stupňů, vlhkost v sálech je kolem 55 procent.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina ke Slovanské epopeji Zdeněk Matyáš

Podle Třetiny jde o výrazný impuls pro zatraktivnění města i celého regionu v rámci turistického ruchu. „Slovanská epopej je součástí genia loci Moravského Krumlova již dlouhá desetiletí. Věříme, že výstava přitáhne návštěvníky nejen z Česka, ale i milovníky secese z celé Evropy.“

Zkušební provoz bude zahájen na přelomu července a srpna. Vzhledem k protiepidemickým opatřením bude počet návštěvníků omezen. Ideální je pořídit si vstupenku na portálu www.mucha-epopej.cz. Plné vstupné je 250 korun.

Slovanská epopej je cyklus 20 velkoformátových pláten, v nichž malíř Alfons Mucha interpretoval dějiny slovanských národů .Cyklus vznikal v letech 1913-1926 v ateliéru na zámku Zbiroh na zakázku mecenáše umění Charlese R. Crana. Mucha jednotlivé obrazy postupně předával Praze. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci.

Fotogalerie
8 fotografií