Unikátní vila s prvky anglické architektury byla postavena na Hřebenkách v roce 1912. Vybudoval ji pro sebe a svoji rodinu tehdejší stavitel Viktor Beneš, jenž se podílel mimo jiné i na přestavbě Invalidovny, při které došlo k její elektrifikaci. V osmdesátých letech byla vila částečně přestavěna a sídlil tu Český rozhlas, po revoluci až do roku 2004 pak komunikační agentura Leo Burnett. V roce 2007 nemovitost koupili manželé Haščákovi, vilu ale nikdy neobývali a ta je tedy od roku 2004 prázdná a chátrá.

Prodej a demolice

Jak informoval DeníkN, Valéria Haščáková se snaží vilu už několik let prodat. Nyní se jí konečně podařilo kupce sehnat. „Už jsem podepsala kupní smlouvu,“ napsala DeníkuN Haščáková. „Nemovitost je předmětem prodeje a vzhledem ke skutečnosti, že nový majitel chce postavit jiný rodinný dům, požádali jsme o vydání demoličního výměru,“ napsala médiu. Komu dům prodává, nechtěla prozradit.

Souhlas k demolici Haščáková skutečně dostala, v úterý 13. července o tom informovala na své vývěsce radnice Prahy 5. „Rozhodnutí o demolici vily Viktora A. Beneše vydal Stavební úřad, který je pověřený výkonem státní správy podle zákona č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu. Rozhodnutí o demolici zmíněného objektu vydal se znalostí stanovisek dotčených orgánů, mj. Odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy, “ řekl na dotaz Blesku mluvčí Prahy 5 Denis Kubajura.

V souvislosti s tímto nedávným rozhodnutím o demolici vily Viktora A. Beneše nebyla samospráva MČ Praha 5 zařazena do okruhu účastníků řízení, tím pádem ani seznámena s podklady řízení. Vydání rozhodnutí předcházela žádost vlastníků stavby. Proti rozhodnutí stavebního úřadu může odvolání podat pouze účastník řízení, tedy v tomto případě také Hlavní město Praha, které bylo mezi účastníky řízení o demolici zařazeno jakožto vlastník sousedních pozemků,“ dodal mluvčí, který zároveň Blesku sdělil, že ve středu 22. července proběhne mimořádné jednání Rady městské části Praha 5, jejíž členové se budou zabývat dalším postupem souvisejícím s budoucností výše zmíněné vily na Hřebenkách.

Není to památka, demolici nelze zabránit

Potíž je, že vila nestojí v památkové zóně, ale těsně za ní.  „V důsledku toho není významná část vilové rezidenční čtvrti Hřebenka pod památkovou ochranou. Je sice v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace, ale to je skoro celé území Prahy a tato ochrana neřeší ochranu vily před jejím zbouráním. Orgány památkové ochrany s odstraněním stavby nic nezmůžou,“ upřesnil ve svém statusu na sociální síti facebook místostarosta Prahy 5 a zastupitel hlavního města Lubomír Brož (ANO).

Slova místostarosty potvrzuje i Andrea Holasová z Národního památkového ústavu. „Případ vily Benešovka je jedním z těch, které nevidíme rádi, ale nemůžeme s tím v podstatě nic dělat. Jde o respekt k vlastnickým právům majitele a stávajícímu legislativnímu rámci, v němž můžeme operovat. Návrh demolice se nám dostal na stůl v polovině dubna, 6. května jsme vydali písemné vyjádření podle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, který neumožňuje jiný výrok než demolici akceptovat,“ vysvětlila pro Blesk Holasová.

Jak už zmínil místostarosta Brož, vila se nachází jen na území ochranného pásma pražské památkové rezervace a není solitérně chráněnou kulturní památkou. „Chráněnou kulturní památkou není proto, že ji nikdy nikdo na kulturní památku nenavrhl,“ vysvětluje Holasová. „ Náš památkář, který má v gesci Smíchov, a jeho spolupracující kolegové mohli tedy pouze dát doporučení majitelům, aby od demolice upustili,“ dodala.

Z rozhodnutí o povolení demolice byl šokován i předseda magistrátního Výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči Petr Zeman (Praha Sobě). Valerie Haščáková asi před dvěma lety totiž zažádala o změnu územního plánu, aby mohla být vila využívána k bydlení. „Musím říci, že se cítím podveden. Můj výbor 12. května 2020 souhlasil s podnětem na změnu územního plánu 203/2019, který předpokládá, že funkční využití bude změněno. Informaci o bourání vily jsme neměli k dispozici, chtěli jsme jen povolit, že vila bude využívána k bytovým účelům,“ uvedl.

Věci se daly do pohybu...

Podle informací Blesku se už v pondělí večer měla uskutečnit koordinační schůzka se zástupci magistrátu, památkářů i Prahy 5, kde měl být navržen další postup. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v úterý uvedl, že osud vily bude řešit koalice. „Jednou z možností je určitě odvolání města proti demoličnímu příkazu vydanému Prahou 5,“ uvedl s tím, že dům je architektonicky významný. Městská rada by se kvůli tomu měla sejít v pondělí 26. června.

Během středy bude také zveřejněna petice, která bude požadovat, aby byla vile udělena památková ochrana. I tlak veřejnosti by v tomto případě mohl pomoct,“ řekla Blesku Alena Janďourková z Praha 5 Sobě

Ve středu také mimořádně zasedne rada Prahy 5. Podle místostarosty Prahy 5 Lukáše Herolda (ODS) nejspíš vyzve hlavní město, aby podalo odvolání, možným výstupem by mohl být také záměr podat podnět k udělení památkové ochrany buď pro vilu, nebo celou oblast.

Miliardové jmění

Jaroslav Haščák je slovenský podnikatel, jeden ze zakladatelů skupiny Penta Investments. Loni v prosinci byl na Slovensku obviněn z korupce a na přelomu roku strávil 30 dní ve vazbě. Hned po svém zatčení se stáhnul z výkonných funkcí ve firmě, v červnu se začal stahovat i majetkově. 

Podíl ve firmě, který dosahuje zhruba 44 procent, převádí na manželku, právničku Valériu Haščákovou. Transakce může trvat měsíce. Časopis Forbes odhaduje Haščákovo jmění, které tvoří hlavně podíl v Pentě, na 1,2 miliardy dolarů (asi 25 miliard korun).

Fotogalerie
9 fotografií