Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vláda prodloužila stav nebezpečí po tornádu. Hasiči a vojáci dostanou za boj s covidem 20 tisíc

Aktualizováno -
19. července 2021
17:00
Autor: ČTK, for - 
19. července 2021
07:20

Vláda prodloužila stav nebezpeční v místech, které na jižní Moravě koncem června poničily extrémní bouřka a tornádo. Na twitteru o tom informoval hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) také prosadilo pro lidi zasažené tornádem s nedokončeným domem stejnou podporu, jako mají ostatní. Rozšíří se pro ně program Živel. A ministři kývli i na mimořádné odměny hasičům a policistům, kteří bojovali s koronavirovou pandemií. Každý z nich dostane 20 000 korun. Kabinet dá stejnou částku i nasazeným vojákům. Sledujte přímý přenos tiskové konference.

Obyvatelé lokalit postižených na konci června tornádem, kteří zahájili stavbu obydlí v souladu se stavebními předpisy, ale nestačili ho dokončit, by podle MMR měli mít možnost získat stejnou výši dotace i úvěru z programu Živel jako mají lidé se zkolaudovanými domy. Rozhodující pro výpočet podpory budou výdaje na obnovu původního stavu před živelní pohromou se zohledněním odpočtů u pojištěných staveb. Vláda to nakonec schválila.

„Museli jsme se odprostit od slova nezkolaudované, šli jsme cestou rozestavěných domů. Pokud to bylo skutečně tak, že by to bylo jen pár dní do kolaudace, tak je to pokrytí celé stavby,“ vysvětlila změnu přístupu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Jednat se podle MMR bude nejvýše o desítky hlavně rodinných domů. „Podpora se však tím stane jednotná pro všechny dokončené i rozestavěné stavby pro bydlení a lze tím předejít k případnému znevýhodnění osob, které výstavbu rozestavěné stavby pro bydlení nedokončily. Negativní sociální následky by v případě nerozšíření předmětu nařízení mohly převýšit závažnost dopadu poskytnuté finanční podpory státu do státního rozpočtu,“ uvedl resort v podkladech pro jednání vlády.

Video  Josef Duchoslav, zeť majitele demolovaného domku v Mikulčicích  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Prostřednictvím programu Živel si mohou lidé nárokovat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru. Pomoc si smějí nárokovat pojištění i nepojištění. MMR nedávno provedlo změnu pravidel, kdy lidem, kteří mají pojištění se do celkových nákladů počítá místo celého pojistného plnění 70 procent.

V podmínkách dotačního titulu dosud stálo, že žadatel nesměl být tři roky před podáním žádosti o podporu v úpadku ani v likvidaci. V této situaci je požadavek podle MMR příliš přísný a měl by být zrušen. Lidé budou ale muset nadále čestným prohlášením potvrdit, že v době podání žádosti o pomoc nejsou v úpadku či likvidaci ani jim to nehrozí.

Žádost do programu Živel přijímá od 2. července Státní fond podpory investic, k 14. červenci jich evidoval 759.

Stav nebezpečí až do 23. srpna

Vláda také kývla na na žádost jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) o prodloužení stavu nebezpečí. Po prodloužení o 30 dnů by měl trvat do 23. srpna.

„Vzhledem k situaci, která panuje na území postiženém tornádem, jsme usoudili, že situace trvá a žádosti jsme vyhověli,“ zdůvodnil rozhodnutí vlády vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)

Opatření má pomoci při likvidačních pracích i dokončování oprav nejpotřebnější infrastruktury. Kabinet projedná i řešení pro majitele, kteří neměli zkolaudované novostavby a po poškození tornádem podle nynějších pravidel nemohou počítat s pomocí státu.

Kabinet schválil také Strategii cestovního ruchu ČR pro období 2021 až 2030, podle kterého chce ministerstvo pro místní rozvoj pro příští roky ze státního rozpočtu na rozvoj cestovního ruchu zhruba 1,2 miliardy korun ročně. 

Vláda se zabývala i několika kontrolními závěry Nejvyššího kontrolního úřadu a informacemi o tom, jak ministerstva plní opatření kvůli dřívějším zjištěním úřadu.

20 tisíc pro hasiče, policisty i vojáky

Mimořádné odměny za boj s koronavirem dostanou i policisté a hasiči, prosadil na vládě vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Dostanou 20 tisíc korun. Stejnou částku dostanou i vojáci.

„Co se týká rezortu vnitra, tak jsme nastavili pravidla tak, že odměnu dostanou příslušníci v osmé a nižší platové třídě. Je to poděkování a je to také výraz úcty k jejich práci,“ upřesnil ministr Hamáček. 

Hamáček v dubnu řekl, že by peníze měli dostat ti, kteří byli opravdu nasazeni v terénu, nikoli nadřízení. Odměny se budou týkat 26.761 policistů a 7100 hasičů.

S bojem proti covidu podle úřadu pomáhalo 11.853 vojáků z povolání. „Bez těžké práce, kterou vojáci odváděli v nemocnicích, domovech pro seniory nebo v call centrech hygienických stanic, bychom zcela jistě překonávali důsledky pandemie mnohem obtížněji. Mimořádná odměna 20.000 Kč pro každého z nich je naprosto zasloužená,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

„Ve chvíli, kdy dojde k převodu těch prostředků do resortních kapitol, tak budou vyplaceny,“ přislíbil Hamáček, že by jednorázovou odměnu měli dostat hasiči, policisté, vojáci i příslušníci vezeňské služby co nejdříve to půjde. 

Kabinet začátkem března rozhodl o odměnách pro zdravotníky. V lůžkových zařízeních jde o odměnu 75.000 korun hrubého, pro nezdravotnické pracovníky pak 30.000 korun. Částka se odvíjí podle skutečně odpracovaných hodin v období od 1. října 2020 do letošního 28. února.

Vláda měla projednat i materiál ministerstev vnitra a zahraničí, podle kterého by Česko mohlo v případě potřeby pomoci Litvě kvůli přílivu migrantů z Běloruska finančně či vysláním policistů. Situací se minulý týden zabývala Bezpečnostní rada státu.

Ministři měli na programu také projednání zpráv o činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů a státního zastupitelství v loňském roce či strategie vyzbrojování a podpory rozvoje obranného průmyslu do roku 2030. Kabinet by mohl projednat i souhlas s přelety a průjezdy ozbrojených sil jiných států přes území ČR v příštím roce.

Video  Tisková konference po jednání vlády  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

padrino ( 20. července 2021 00:31 )

20 tisíc pro hasiče, policisty i vojáky

A ještě jim dát poukaz na lázně jako zdravotníkům.Těm se cpe horem dolem.

padrino ( 20. července 2021 00:30 )

sasa­jede­fofrys­kopce: Ty si wůl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa