Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Očkování na počkání nově v Brně: Dvě vakcíny na výběr. Očkovací kiosek bude i v Ostravě

Aktualizováno -
16. července 2021
15:11
Autor: ČTK, simao - 
16. července 2021
13:53

Ve středu se otevřou další očkovací centra pro lidi bez objednání. Budou v nákupních centrech Karolina v Ostravě a Olympia v Brně, uvedl v pátek premiér Andrej Babiš (ANO).

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně otevře ve středu v nákupním centru Olympia očkovací centrum proti nemoci covid-19 bez nutnosti registrace. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Centra bez registrace zatím fungují v Praze, připravují je i jiné kraje. Stát chystá stejnou možnost i pro Ostravu. V Praze, kde je tento způsob zatím zaveden na dvou místech, je o očkování velký zájem. Podle ministra zdravotnictví Adam Vojtěcha (za ANO) se bude v ostravském kiosku očkovat vakcínou Johnson & Johnson a otevřeno bude každý den 8:00-19:00. Nacházet se bude v obchodním centru Forum Nová Karolína.

Brno: Na výběr mezi Pfizerem a Johnson & Johnson

Lidé budou mít v Brně na výběr ze dvou vakcín, budou to Pfizer a jednodávkový Johnson & Johnson. „Otevřeno bude každý den včetně víkendu. Zatím je stanovený čas od 10:00 do 20:00. Podle zájmu to budeme upravovat,“ uvedla Lipovská. Jak v Brně, tak Ostravě bude kapacita 800 lidí denně.

Očkovací centra bez registrace v pondělí otevřela v Praze na hlavním nádraží a v nákupním centru Chodov. Na Chodov denně přijde kolem 800 lidí, na nádraží 400 až 500. V pondělí se otevře další centrum v nákupním centru na Smíchově.

Očkování bez registrace umožní i Plzeňský kraj a zvažuje ho také Zlínský kraj. Zatím se v zemi od konce loňského prosince očkovalo v různých centrech v nemocnicích, v halách, na výstavišti a podobně. Lidé ale potřebovali registraci. Zdravotníci rozdali dosud přes devět milionů dávek, plně očkováno je v zemi 4,1 milionu lidí.

Třetí dávka pro chronicky nemocné

Babiš také dnes řekl, že zdravotní pojišťovny už odeslaly dopisy s výzvou k očkování lidem, kteří se zatím očkovat nenechali. Mohou být mezi nimi ale i lidé, kteří se očkovat ze zdravotních důvodů nemohou, připustil. Ministerstvo zdravotnictví má podle Babiše nyní za úkol říci, jak to bude s lidmi, kteří prodělali covid-19 a mají protilátky. Klinická skupina na ministerstvu by také měla doporučit, zda bude potřeba podat třetí dávku vakcíny a případně kterým skupinám obyvatel. Podle Babiše se mluví o tom, že by třetí dávku mohli dostat lidé po transplantacích či chronicky nemocní.

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) během bezregistračního očkovacího dne v pražském obchodním centru na Chodově (12. 7. 2021)  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

marmat ( 16. července 2021 19:25 )

Famózní nápad i odezva lidí - v pravý čas ! Předčilo to všechny představy opozice, ale i nás-fanoušků ANO . Jen houšť. Lidé nechtěli být velmi často sešněrováni rezervací a termíny ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa