Ať už zařizujete v malém bytě kuchyň, obývací pokoj, ložnici anebo vše v jednom, platí pár základních pravidel, díky kterým se váš byt může stát nejen designově vymazleným, ale hlavně praktickým domovem. Pojďme se tedy podívat na triky a tipy, které vám pomohou zařídit si efektivně malý byt.

Jak na malou kuchyni

Pokud máte k dispozici jen kuchyňský kout nebo opravdu malou kuchyni, jděte na to od lesa. Nemáte totiž ten luxus, koupit co se vám líbí a pak to v prostoru uložit. Při koupi kuchyňské linky by měl být metr váš nejlepší přítel. Pokud chcete totiž zajistit, aby vaše malá kuchyně byla opravdu účelná, musíte doslova využít každý centimetr, a to chytře vybrat nábytek. Lednici do malé kuchyně zvolte menší, ideálně takovou, která se vám vejde pod kuchyňskou linku. Pokud nejste zrovna dvakrát náruživý kuchař, měla by vám stačit. Varnou desku plotny, ať už sklokeramickou nebo plynový sporák opatřete sklápěcím víkem.

Autor: toto-nabytek.cz

Rozšíříte si tak pracovní plochu, která nebývá u malých kuchyní zrovna velká. Další možností, jak vyzrát na prostor, je vynechat sporák jako takový a pořídit si plotýnkový vařič, který v případě potřeby uklidíte. Co se kuchyňského nábytku týče, využijte prostor shora až dolů. V kuchyni se postupně vždy nashromáždí víc věcí, než kolik máte úložného prostoru. Proto i skříňky, které budou u stropu, můžou mít své uplatnění, až budete chtít někam odložit kuchyňské pomocníky a přístroje, které použijete jen párkrát do roka.

Postel nebo pohovka?

Možná řešíte, kam posadit přátele, když nemáte obývací pokoj. Elegantním řešením může být i vaše postel nebo pohovka. V malých bytech je základem, aby každý nábytek měl více funkcí. Pohovka nebo i postel by měly mít rozhodně úložný prostor na lůžkoviny, abyste mohli v případě potřeby schovat peřiny a udělat z pohovky či postele fešný gauč. A rozhodně není na škodu, pokud je vaše postel rozkládací. Dnes už rozhodně není problém sehnat postele, které splňují tato všechna kritéria. A pokud máte opravdu málo místa? I pak máte několik možností. Můžete sáhnout po palandě, která vám umožní do dolního patra vměstnat buď malý gauč nebo třeba pracovní stůl, nebo si rovnou nechat vybudovat patro na spaní. Velmi efektivním řešením je ale také sklápěcí postel.

Autor: toto-nabytek.cz

Šatní skříně v malém bytě

Úložný prostor je v malém bytě vždy bolavé místo. I tady, pokud na to chcete jít chytře platí, že když už zaberete prostor, zaberte jej od podlahy ke stropu. Máte-li opravdu málo místa, je geniálním řešením úložného prostoru rohová šatní skříň, která nabízí prostoru více, než byste čekali. Abyste svůj pokoj udělali opticky větším, vyberte si šatní skříně, které mají dveře osazené zrcadly. Díky odrazu bude pokoj působit o něco větší. I vnitřní prostor šatní skříně je důležitý. Zvažte, jaké oblečení máta. Potřebujete spíše víc polic, nebo tyčí na věšení šatů či obleků? A má vaše šatní skříň případně i zásuvky na prádlo a na ponožky? Je zbytečné investovat do šatní skříně, která může být i největším kusem nábytku ve vašem bytě, a pak ji nevyužít na maximum. A pokud už máte vybráno a vnitřek skříně vám úplně nesedí, vždy můžete sáhnout po vnitřních pořadačích, které vám pomůžou ve skříni udržet pořádek a využít každý centimetr.

Aby nábytek ladil

V malém bytě je důležité hrát si i se správnými barvami. Výrazné barvy se brzy okoukají a vy nemáte možnost nedívat se na křeslo v kanárkově žluté, které vám zabírá polovinu pokoje. Stejně tak i masivní a velký nábytek není do malých bytů vhodný. Jednou z variant, jak na ladění barev vyzrát, je využít sestavy, které výrobci již ladí do stejného tónu. Krásným příkladem jsou například ložnicové sestavy, které zahrnují postel, šatní skříň a noční stolky či komodu ve stejné barvě. Díky tomu budete mít pokoj laděný do stejného tónu, a přitom můžete efektivně vybavit v podstatě celý byt.

Autor: toto-nabytek.cz

Aby nábytek ladil, nezapomínejte ani na doplňky. Polštářky, poufy na sezení, lampy a lampičky, to všechno může vdechnout vašemu domovu život. Praktičnost by ale vždy měla být na prvním místě. Váš konferenční stolek může být na kolečkách, aby sloužil i jako odkládací prostor v kuchyni. Může být stohovatelný a krom konferenčního stolku plnit také funkci nočního stolku u postele. Jídelní stůl může být přimontován na stěnu a v případě potřeby jej prostě jen složíte a přichytíte zpět. Možností máte spoustu a je jen na vás, jak popustíte uzdu fantazii.

Děkujeme vám, že jste dočetli náš článek až sem a doufáme, že vám naše rady a triky pomohly. Přeci jen, malý prostor má své požadavky a potřeby, a pokud neplánujete od dveří bytu skákat rovnou šipku do postele a cestou do koupelny přelézat kuchyňský stůl, dejte si s nábytkem na čas a kupujte opravdu jen to, o čem jste 100% přesvědčení.