Tým ekologie hmyzu z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity se rozhodl zmapovat populaci okáčů v Praze. Tento dříve velmi rozšířený motýl se vlivem úbytku biodiverzity dostal až mezi kriticky ohrožené druhy, což je poslední stupeň před vymřením. Aby vědci mohli celou populaci lépe zmapovat a také přesněji určit, jak početná je jejich populace, značí jednotlivé motýly speciálními kódy, které jim napíšou na spodní stranu křídel.

Odborné značení nevadí

„Značení není sice pro motýly žádné blaho, ale když je prováděno odborně, nijak jim to neubližuje. Okáči žijí na motýly poměrně dlouho, asi 6 – 8 týdnů a za tu dobu si v přírodě sami křídla hodně potrhají. Ty naše značky jim tedy extra neubližují,“ vysvětluje pro Blesk Michal Knapp, z týmu ekologie hmyzu. Rozhodně ale není záhodno, aby motýly jakkoli značkovala veřejnost, při neodborném zacházení by mohl motýl snadno uhynout. Pro manipulaci s okáči v Prokopském údolí je navíc potřeba souhlas orgánu ochrany přírody, který má pouze tým ekologie hmyzu.

Pomoc vědcům

Díky označení mohou vědci mapovat, jak daleko motýli létají, kam kladou vajíčka ale také, jak dlouho jednotliví jedinci žijí. Přesto, že tým ekologie hmyzu je poměrně početný, rozhodně nezvládne být všude. „Rádi bychom poprosili veřejnost, aby nám s mapováním okáčů pomohla. Jejich nejpočetnější populace je právě v Prokopském údolí, kde mají ideální podmínky k životu. Jsou tu krátkostébelné trávy, ze kterých vystupují skály, což mají tito motýli v oblibě,“ říká Knapp. Z dosud zjištěných dat je však známo, že se tito motýli objevují i mimo Prokopské údolí, spatřeni byli na Lužinách, v motolském parku, Malé Chuchli nebo Holyni.

A jak tedy pomoct? „Je to jednoduché, stačí si nainstalovat aplikaci INaturalist, vytvořit si účet a přidat si náš projekt Okáčům na stopě. Pak při procházkách mít otevřené oči, a pokud objevíte okáče, můžete ho vyfotit. Ideální je aplikaci povolit sdílení polohy a času, s nahranou fotkou pak budeme mít přesný přehled, kdy a kde jste motýla zahlédli,“ popisuje aplikaci Michal Knapp. Okáčů žije v Prokopském údolí podle odhadů několik nižších tisíc, prozatím se podařilo označit zhruba 200 z nich „Každý týden označíme asi 50 – 100 motýlů, jedinci s číslem nám tedy přibývají, ale podpora veřejnosti by nám moc pomohla,“ dodává Knapp.

Zajímavé odměny

Aktivitu veřejnosti se tým ze zemědělské univerzity rozhodl také patřičně odměnit. „Zatím se nikomu nepodařilo vyfotit již označeného okáče, takže kdo bude první, dostane od nás dárek v podobě pivního speciálu. Máme připravené i další odměny, třeba pro ty, kdo bude mít fotky z nejvíce lokalit nebo se mu podaří vyfotit nejvíce označených motýlů,“ láká Kanpp. A kromě pivního osvěžení jsou připraveny například knížky o motýlech, exkurze atp. Celá akce potrvá do konce září. Veškeré novinky a případné dotazy lze směřovat na facebookovou stránku Okáčům na stopě.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní motýli Jana Gartnerová

Fotogalerie
14 fotografií