Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lockdown bez nutnosti zavřít? Cestovní ruch a služby se bouří proti zrušení testů zdarma

Autor: ČTK - 
14. července 2021
10:01

Zrušením hrazených testů na covid podle České unie cestovního ruchu (ČUCR) utrpí turismus i návazné služby. Vláda dosáhne stavu uzávěry bez zavření provozů, a tedy i nutnosti kompenzací. Asociace bazénů a saun ČR odhaduje, že bez možnosti podstoupit preventivní test na koronavirus na náklady zdravotní pojišťovny klesne zájem o služby o 40 až 60 procent. Na dotaz ČTK to uvedli výkonný viceprezident ČUCR Jaromír Polášek a předseda představenstva Asociace bazénů a saun ČR Pavel Košnar.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po pondělním jednání vlády uvedl, že od 1. září by nemusely být už z veřejného zdravotního pojištění hrazeny preventivní testy na koronavirus. Shodla se na tom podle něj i Rada vlády pro zdravotní rizika. „Myslíme si, že to je doba, kdy už budeme v situaci, že ten, kdo se mohl nechat naočkovat, tak se naočkoval,“ řekl. Pro systém je to podle něj efektivnější možnost, neboť se jedná o jednorázovou úhradu očkování proti stabilní úhradě testů. Momentálně jsou z veřejného pojištění hrazeny dva PCR testy měsíčně, antigenní test na náklady pojišťovny mohou lidé podstoupit jednou za sedm dní.

Video  Cestovní ruch hodili přes palubu, říká šéf asociace. Krizi neustojí až třetina restaurací  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Vláda ČR není schopná motivovat obyvatele k očkování, a tak od 1. září dostane další ránu opět sektor služeb a cestovního ruchu,“ řekl Polášek. Lidé podle něj ztratí chuť využívat služeb cestovního ruchu v tuzemsku i zahraničí. Dopad na prodej zahraničních zájezdů bude stejný jako u bazénů a služeb, tedy pokles poptávky o 40 až 60 procent. Utrpí znovu i příjezdový turismus, který podle Poláška mnoho měsíců „stojí“.

„Vláda dosáhne stavu lockdownu, ale bez nutnosti zavírat provozy, a tedy bez nutnosti kompenzací. A tím přenese své slabé výsledky v malé proočkovanosti opět na sektor, který už rok a čtvrt jede v nouzovém režimu,“ dodal Polášek.

Propad cestovního ruchu loni kvůli pandemii a souvisejícím opatřením podle ČUCR přesáhl 161 miliard korun. Tržby v turismu v roce 2019 dosáhly 300 miliard korun. Odvětví tvořilo tři procenta hrubého domácího produktu ČR a zaměstnávalo kolem 250 000 lidí.

Uživatel_5375963 ( 14. července 2021 17:20 )

je to správné at jsi testy zaplatí.

koloman ( 14. července 2021 17:13 )

Nechápu co se tady řeší pořád očkování stejně kdo se očkovat nechce se očkovat nenechá a můžou si slibovat a kecat co chtějí a jeden test za měsíc který si budu muset zaplatit mě finančně nezrujnuje Jinak ho k ničemu nepotřebuji do práce nechodím do hospody do divadel na koncerty a na žádný tady ty sračkový věci nechodím takže testy vůbec k ničemu nepotřebuji.Nazdar a n.a.s.r.a.t.

strejda777 ( 14. července 2021 16:49 )

Prostě jak jsem už tady někde četl.....očkovat, žádné odměny, testy si platit!

strejda777 ( 14. července 2021 15:45 )

To jako Ty?

strejda777 ( 14. července 2021 15:45 )

brugal: Bylo by fajn, kdyby jedinný problém byl v kontinuitě vlákna, viď? Ty jsi odpovídal na otázku, která vláda pandemii zvládla a zmínil jsi kolik lidí zemřelo. Já navázal na počet zemřelých doufajíc, že se lidé uklidní a nechají se očkovat, aby zemřelí nepřibývali. Takže si myslím...vlákno zase tak moc nebylo narušeno, tedy pro mne vůbec....Pointou bylo, že nejen vláda to musí zvládat, ale lidé by měli také pomoci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa