Po příjezdu do Mikulčic se nejprve s místostarostou prošel po obci, aby si prohlédl nejponičenější stromy. Na místě se setkal i s odborníky z Mendelovy univerzity v Brně a v názoru na ošetření stromů se s nimi shodl.

„Popsal jsem jim, co chci se stromy dělat. Že stromu, který přišel při tornádu o třetinu koruny, nemůžeme další třetinu koruny ubrat. Ale že to vidím tak, že je zredukujeme v nejmenší možné míře tak, aby byly bezpečné pro lidi,“ řekl arborista.

Důležitější práce

V Mikulčicích pracoval v místě nazývaném Březový háj, který ale navzdory názvu tvořily hlavně akáty. „Ty vypadají, jako kdyby je někdo strčil do mixéru,“ podotkl Milan Jelínek.

Zachraňoval také lípy na hřbitově, kde vyslechl řadu pohnutých osudů. „Chodili se tam podívat lidé, kteří za celou dobu od tornáda neměli odvahu jít se podívat, v jakém stavu je hrob jejich blízkých. Přišla třeba paní, které zrovna v ten moment bourali rodný dům, tak musela někam utéct. Přišla na hřbitov. Já jsem docela tvrďák, ale některé vyprávění na mě bylo silné kafe,“ přiznal pan Jelínek.

Jeho práce v Mikulčicích zatím nekončí. Protože pracuje na volné noze, mohl si dovolit na nějakou dobu své zakázky v Liberci odložit. „Tohle je důležitější,“ řekl.

VIDEO: Porovnání, jak to na jižní Moravě vypadalo v pátek 25. 6. a jak to vypadá dnes.

Video
Video se připravuje ...

Porovnání, jak to na jižní Moravě vypadalo v pátek 25. 6. a jak to vypadá dnes HZS ČR

Fotogalerie
30 fotografií