Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Česká pomoc s covidem v Africe: Pojízdné laborky v akci a vědec o rouškách i dalších potížích

Autor: Nikola Forejtová - 
11. července 2021
05:00

Unikátní expedici mají za sebou čeští vědci z České zemědělské univerzity, kteří do Afriky dovezli jedny z nejmodernějších laboratoří světa. Tyto mobilní testovací stanice jsou nejen svými nejmenšími pomocníky v boji proti infekčním chorobám, ale pyšní se i nálepkou české výroby. Už nyní počet nakažených v africkém státě Zambie, kam byly laboratoře dopraveny, stoupá. Laborky ale nejsou využívány jen na covid-19, jak nám vysvětlil vedoucí projektu. 

Česká solidarita se neprojevuje jen na našem území, ale i v zemích Asie či Afriky. Blesk Zprávy pravidelně informují o naší pomoci v zemích, jako je Gruzie, Sýrie nebo třeba Rumunsko, a nyní můžeme přinést i zprávu z afrického státu Zambie. Právě odtud se vrátili čeští vědci z pomocné expedice, kdy do této země dopravili tři nejmenší laboratoře světa, CZU mobilLAB. 

„Samozřejmě hnací silou je nyní covid. Nicméně mobilLAB se zaměřuje i na další infekční onemocnění. Například na detekce eboly, spalniček, cholery, horečky dengue, žluté zimnice, HIV a také, což je důležité pro africké země, malárie,“ vysvětluje Blesk Zprávám využití těchto laboratoří vedoucí projektu Hynek Roubík z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity.

Roubík dodává, že laborky budou brzy zprovozněny i v Etiopii, přičemž zájem o tato zařízení projevili i v Asii. 

Roubík: Covid zde nebyl donedávna prioritou

Jak již bylo zmíněno, laboratoře nejsou určeny jen pro detekci onemocnění covid-19. Dají se využívat pro různorodé testování, a to i na zvířatech. Podle Roubíka se navíc dají poměrně rychle přizpůsobit na testování jiných chorob. Nyní je nicméně prioritou CZU mobilLAb pomáhat se zvládáním celosvětové pandemie. A výsledky této české pomoci jsou už nejspíše znát. 

Podle dat, která sdílí Univerzita Anthony Hopkinse, totiž v posledních dnech v Zambii přibývá počet nakažených. Zatímco v květnu se denní přírůstek pohyboval kolem 50-100 nakažených, nyní je to v průměru cca 2,5 tisíce nakažených denně. Poslední číslo figuruje s počtem 1600 nakažených. 

V Zambii nyní rychle roste počet nakažených. Mohou za to i kvalitnější testy V Zambii nyní rychle roste počet nakažených. Mohou za to i kvalitnější testy | worldometers.info

Blesk Zprávy se ptaly, zdali je tento přírůstek dán právě i tím, že se v Africe objevily další akreditované a spolehlivé laboratoře. „Když se netestuje, tak jsou přírůstky logicky malé. Naběhlo to tam se zpožděním, kdy se tomu více laboratoří začalo věnovat; prošly akreditacemi, zaběhlo to do běžného režimu (…) Nějakou dobu to trvalo. Ještě donedávna nebyl covid v Africe takovou prioritou. Mají zde totiž řadu dalších chorob, které je tíží, a covid se k nim jenom přidal,“ konstatoval Roubík.

Podle něj navíc hodně pomohla kampaň o informovanosti a prevenci, kterou vedle ČZU šířila i nezisková organizace ADRA v rámci rozvojové spolupráce ČR. ADRA se podílela vedle dalších českých institucí i na uvedení laboratoře do provozu na místě.

Moderní vybavení i do zapadlých vesnic

Ačkoliv přímo v Zambii nebo třeba v Etiopii covid nepopírají, některé státy Afriky se k nákaze staví poměrně odmítavě. Taková Tanzanie dlouhé měsíce pandemii zcela popírala. Podle Roubíka jsou ale opatření proti onemocnění znatelná poměrně všude. Stejně jako i v jiných zemích se i zde nosí roušky. „V tom počasí je to ale obtížné,“ svěřil se Blesk Zprávám. Kontrolují se také cestující při příletu a odletu. 

Podle českého velvyslance Radka Rubeše je situace v Zambii na dobré cestě, jak uvádí v tiskové zprávě. „CZU mobiLAB přispěl k posílení testovací kapacity v zambijském zdravotnictví. Tento projekt je v této zemi potřebný o to více, že na všech jednáních s Ministerstvem zdravotnictví Zambie slýchám opakovaně stesky nad nedostatečnou kapacitou testování. Skutečnost, že je laboratoř mobilní, ještě více zvyšuje její atraktivitu pro Zambii, neboť drtivá většina obyvatel žije na venkově, mnohdy na velice odlehlých místech, ze kterých se do zdravotnického zařízení prakticky nelze dostat,“ uvedl. 

Na obtížné terénní podmínky čeští vědci mysleli. Roubík tak Blesk Zprávám vysvětluje, že vybavení bylo děláno nejen tak, aby bylo co nejmenší, ale i co nejbytelnější, aby zvládalo častý přesun i extrémní podmínky Afriky. „Životnost má mnoho let, ale samozřejmě hraje roli dodávka spotřební chemie,“ podotýká. 

Kromě sestavení laboratoří bylo zapotřebí i zaškolování zaměstnanců. Do toho se vrhl například i virolog Jiří Černý. „Vyškolili jsme 15 laboratorních pracovníků ze tří různých skupin, do kterých budou poslány naše mobilní laboratoře. Je až neuvěřitelné, s jakým zájmem o naši mobilní laboratoř CZU mobiLAB jsme se zde setkali,“ komentuje. 

Zaškolení takto poskytl zdravotníkům z nemocnic Mtendere Mission Hospital, Lusaka Adventist Clinic a Yuka Mission Hospital a Ministerstva zdravotnictví Zambie.

Video  Jak nás ohrožují mutace: Virolog zmínil nebezpečnou supervariantu i riziko z Indie  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa