Šest mrtvých a stovky zraněných. Téměř dvě stovky zdevastovaných obydlí. Desítky uhynulých zvířat. Škody, které se šplhají do miliard. Taková je – nutno podotknout ještě ne zcela finální – bilance řádění tornáda, které se 24. června prohnalo Břeclavskem a Hodonínskem. Téhož dne slabší tornádo udeřilo také na Ústecku. Ze škod, které tyto přírodní živly napáchaly, doslova až mrazí. A lidé díkybohu nezůstávají vůči druhým neteční a snaží se pomoci, jak to jen jde.

Nejen pro zvednutí nálady

Je mezi nimi i Robin Suchánek, zkušený producent kulturních akcí, který už ve svých 15 letech obdržel ocenění v celonárodní soutěži Dětský čin roku 2007. Ocenění mu vynesly charitativní koncerty, které už na základní škole organizoval. A nepřestal s tím ani v dospělosti.

„Tragédie na jižní Moravě mě natolik zasáhla, že jsem chtěl obětem tornáda pomoci,“ vysvětlil Robin Suchánek. Pomoci velkým benefičním koncertem, který nejenže má za cíl zvednout náladu těm, kteří ji zvednout potřebují, ale rovněž pomůže vybrat peníze, které jsou nyní na Moravě tolik potřebné.

Hvězdy hudební scény

Na Václavském náměstí ve středu 7. července vystoupila řada zvučných jmen české i slovenské hudební scény. Účast dopředu potvrdil známý písničkář Xindl X. Vystoupit má také slovenský hudebník Juraj Hnilica, zpěvák Pavel Callta, Klára Vytisková, Rybičky 48, popová kapela Poetika nebo folk-rockoví O5&Radeček. Vystoupí také zpěvák James Harries nebo populární kapela Slza.

Na koncertě zazněla také svědectví lidí, kterým tornádo zničilo domovy. „Ta sounáležitost je neuvěřitelná, ať je to Pražák nebo Moravák,“ řekl jeden z obyvatel jižní Moravy. 

Lidé už v rámci sbírky poslali přes 200 milionů korun. Přispělo více než 148 tisíc lidí. Na dárcovských SMS se během koncertu vybralo přes 80 000 korun.

Koncert bude volně přístupný, nicméně jedná se o benefici. „Veškerý výtěžek bude věnován na sbírku Nadace Via, která svou sbírku pro oběti tornáda spustila mezi prvními. Cílem koncertu je vybrat maximální množství financí, které Nadace Via pošle přímo postiženým obcím,“ uvádí Suchánek a nabádá tak diváky a případné posluchače, aby také nezůstali neteční vůči neštěstím druhých, a pomohli tam, kde je to zapotřebí.
Fotogalerie
123 fotografií