Na svět se malá ježura australská vyklubala z vajíčka o velikosti lískového oříšku už před více než 80 dny, až nyní se ale ukázala v plné kráse! Jestli je to kluk nebo holka, se zatím neví. Tajemnou pověst tvora dotváří i převážně noční způsob života, jak prozradil šéf pražské zoo Miroslav Bobek, k vidění bývá jen velmi vzácně.

„Ve vědecké terminologii se pro něj užívalo rodové jméno Echidna podle napůl ženy a napůl hada z řecké mytologie. Byla to výborná volba,“ prozradil. „Starobylé ježury, které by laik na první pohled považoval za jakési přerostlé ježky nebo menší dikobrazy, sice patří mezi savce, ale ještě vykazují řadu plazích znaků,“ upřesnil.

Těmi jsou třeba přítomnost kloaky a snášení vajec nebo nestálá tělní teplota. Vzácného mláděte, jenž se v minulém století podařilo v Evropě odchovat jednou a v tomto století pouze třem zoo, si v Troji váží. A také díky doslovnému vážení jej mohli představit zvědavcům.

Vážili a fotili

Vážení ostnatého mimča, během něhož se mládě podařilo poprvé vyfotografovat, ukázalo, že matka se o potomka dobře stará, malá ježura se pravidelně krmí mateřským mlékem a rychle přibývá na váze. K pátečnímu večeru mělo přesně 244 gramů. „Na matce je mládě závislé až do devíti měsíců, zhruba v sedmi měsících začíná přijímat pevnou potravu. Tyto přechody budou nejkritičtějším momentem,“ uvedl kurátor savců Pavel Brandl.

„Až bude zcela nezávislé na samici – což by v našem případě mělo nastat zhruba v době Vánoc –, můžeme hovořit o úspěšném odchovu,“ dodal. Do té doby mohou návštěvníci ale obdivovat řadu dalších obyvatel Darwinova kráteru v dolní části areálu zoo.

Ježura, seznamte se

Ježura australská, savec s plazími znaky, má tělíčko pokryté kožešinou – na hřbetě tmavohnědou, na břiše světlehnědou, a samozřejmě ostny. Dorůstají do délky asi 45 cm a váhou do pěti kilogramů. „Pozoruhodností spojených s ježurami by šlo sepsat velmi dlouhý seznam,“ řekl Bobek. „Na začátku by byl uveden jejich mimořádně dlouhý jazyk a na konci dejme tomu čtyřmi žaludy zakončený penis samců. Je to zkrátka velice podivné a současně zajímavé zvíře,“ dodal.

Víte, že…

Ježury australské chovala Zoo Praha již v letech 1954 až 2004, znovu je má od roku 2011.

Fotogalerie
74 fotografií