Účet za škody, které tornádo dne 24. června na Břeclavsku napáchalo, stále není konečný. Škody jdou do miliard, a i zpětně se potvrzují další ztráty na životech či zranění, které nevypočítatelný živel přírody napáchal. Pražským hasičům se však jednomu takovému podařilo předejít. S trochou pomoci.

Kňučení o pomoc

„Velitel JSDH Řeporyje Jirka hlásí z Moravy: Happy end dne, u hromady větví kňourá pes a nedá se majitelkou odvolat. Tak tam jdeme a najdeme jeho kamarádku z vesnice,“ uvedl na svém twitterovém účtu starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Právě řeporyjští dobrovolní hasiči, ve spolupráci s kolegy z Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy z trosek domu zachránili psa.

„Zachránili jsme psí život v Moravské Nové Vsi. Z trosek domu jsme vyhrabali psa,“ informoval mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. „Zraněného a vyčerpaného jsme ho předali veterináři.“ Pes měl vskutku namále, bez lidského přičinění by se ven pravděpodobně nedostal. Jak je ovšem možné, že v troskách domu přežil tak dlouho? „Byl v troskách den. Včera ho část trosek zasypala, když tam lezl,“ upřesnil Kavka pro Blesk.cz.

Pražští hasiči na Moravě

Přítomnost hasičů je jedna z forem pomoci, kterou hlavní město poskytlo obcím, přes které se prohnalo tornádo. „V Praze máme 36 jednotek sborů dobrovolných hasičů. Ty se okamžitě začaly hlásit s tím, že chtějí jet na pomoc,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

„Máme daný harmonogram, že po třech dnech pojedou další jednotky tak, aby tam za Prahu bylo vždy 50 osob, které budou pomáhat. Počítáme s tím, že se nám tam jednotky dobrovolných hasičů prostřídají téměř všechny,“ upřesnil. Do akce vyrazili také pražští záchranáři i strážníci.
Video
Video se připravuje ...

Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda David Malík

Fotogalerie
41 fotografií