Chundelatý albínek seděl pod stromem nedaleko hnízda a oranžovýma očkama mžoural na svět. I když je to mládě, podle odborníků z hnízda nevypadlo. Bylo už dost velké a sovy běžně opouští hnízdo, i když ještě nelétají. Kalouse nakonec vysadili opět na strom poblíž hnízda a sourozenců.

Přežije?

Jenoduchý život ho ale nečeká. Mezi lidmi se rozhořela debata – bezpečný život v zajetí, nebo svoboda se všemi riziky? „Jsou zvířata, která bez problému přežijí, i když jsou hendikepovaná albinotickým zbarvením. Jiná nepřežijí. Nedá se dopředu říct, jak to dopadne,“ řekla Blesk.cz ornitoložka Věra Přibylová.

K sovímu mláděti se pro Blesk.cz vyjádřil i šéf České ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek. „Albíni, leucíni a jiní jedinci s poruchou zbarvení se v přírodě občas vyskytují. Jedná se o genetickou vadu, která nemusí být pro dané jedince smrtelná. Albíni i leucíni mají pozici v přírodě mnohem těžší, než jejich normálně zbarvení soukmenovci. Jednak je nechrání zbarvení před predátory (naopak jsou pro ně nápadným cílem), jednak i peří bez barviva je méně trvanlivé, víc se opotřebovává," popisuje odborník.

Mládě by mělo zůstat v přírodě

I tak by ale expert mládě ponechal v přírodě. „Přes vše výše uvedené bych mládě z přírody neodebíral. I když jej zřejmě nečeká život dlouhý, bude to život ve volnosti a časem zřejmě poslouží jako potrava některému jinému dravci (který by místo něj musel zabít jiné, třeba zdravé, zvíře)," dodává Vermouzek.

Co soví albíny ohrožuje?

* „Snadno je najde predátor, v případě kalousů je to v noci výr, ve dne krkavcovití ptáci, jestřáb nebo kuna," popsala Přibylová.

* Albínům se hůře loví. Bílá svítí do dálky, a tak jsou viditelní i pro svoji kořist, myši a hraboše.

* Špatně snášejí denní světlo, protože jejich oči nejsou chráněny pigmentem. Pro kalouse to může být problém, protože neloví jen v noci, ale už i za soumraku.

Fotogalerie
5 fotografií

Blesk Podcast: Hlubočepská mamba byla k uštknutí donucená, tvrdí herpetolog Bublík.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Hlubočepská mamba byla k uštknutí donucená, tvrdí herpetolog Bublík Jiří Marek