Video
Video se připravuje ...

Biomutant - trailer PlayStation

Biomutant je hrou, kterou jsem bedlivě sledoval od jejího oznámení v roce 2017. Tehdy ji odhalilo nově zformované švédské studio Experiment 101, které tvoří odpadlíci z vývojářského týmu Avalanche Studios, jenž stojí za sérií Just Cause. Biomutant se na první pohled jevil jako hodně netradiční dílo. To mu zůstalo až do vydání. Tvůrci se totiž rozhodli pojmout žánr akčního RPG v otevřeném světě originálně a osobitě. A to je sakra dobře. Výsledek se totiž nepodobá ničemu, co jsem dosud hrál.

Postapokalyptická Země bez lidí

Respektive nabízí už mnohokrát viděný formát otevřeného světa, ale vše je v něm zpracováno jinak, než znáte. Příběh Biomutanta se odehrává v daleké budoucnosti, kdy se lidstvu podařilo se úplně zlikvidovat. Země je na jednu stranu stále zdevastovaná, na druhou na ní znovu začíná kypět život. Povrch planety znovu obrostly rostliny a prohánějí se na něm různá zvířata, stvoření i monstra. Inteligentních tvorů je taktéž hodně. Všichni jsou velmi, velmi chlupatí.

Chlupatí, huňatí a většinou k umazlení roztomilí. Ale stejně tak nebezpeční. Na Zemi totiž tito tvorové vedou v klanech bitvu o nadvládu. Hráč se chopí role protagonisty, kterého si sám stvoří. Úprava vzhledu s sebou nese nejenom vizuální změny. Podle nastavení změníte i jeho atributy. Bude slabší a mrštnější, nebo silnější a pomalejší? Při úpravách si také zvolíte třídu, která rozhoduje o zaměření vašeho hrdiny. Jeho příběh budete skutečně tvořit vy. Biomutant je hra plná rozhodování.

Příběh se odvíjí od vašich rozhodnutí

Vaši zrůdičku, která může vypadat jako kočka i jako lasička, žene zpočátku kupředu především pomsta. Když byl tvor ještě malý, masožravec Lupa-Lupin mu zabil rodiče. Dějových linek je však několik a záleží jen na vás, kudy se bude příběh vyvíjet. Budete se věnovat válce kmenů a dobývat znepřátelené klany, nebo se konflikt budete snažit co nejrychleji ukončit?  A ke kterému z nich se vůbec přidáte? Budete chtít zachránit gigantický strom života, nebo ho raději zlikvidujete, aby Země začala znova?

Ekologický podtext hry je silný a znatelný. Je nad nebe jasné, že nám autoři chtěli sdělit, že se k naší planetě máme chovat lépe. Témata hry jsou až překvapivě hluboká a moudrá. Trochu je však shazuje to, že se všechny postavy nazývají, jako by je pojmenovaly tříleté děti. Z herního hlediska je Biomutant akčním RPG s až překvapivě propracovaným bojovým systémem. Využijete jak znalostí bojového umění wung-fu, díky kterému se stanete mistrem v ohánění packami, tak zbraně.

Po tesáky ozbrojený chlupáč

Jednoruční a dvouruční zbraně se hodí stejně jako wung-fu k boji nablízko. Do tlapek se vám dostanou i střelné zbraně - rovnou celá kopa. Pistole, samopaly, brokovnice i granátomety. Akční kreace, které dokážete s palebnými kousky vytvořit, si nezadají ani s bullet timeovou akrobacií Maxe Paynea. Všechny zbraně, ať už na dálku, případně na blízko, lze vylepšovat. Upgradů je tolik, že vám z nich půjde hlava kolem. Šatník se rozroste o oblečení, které vás posílí a změní v extravagantního chlupáče.

Na cestách vás bude doprovázet Automaton, což je jakási mechanická kobylka. Slouží často jako překladatel, jelikož všichni ve hře mluví podivnými jazyky. Biomutantem provází celou dobu vypravěč, jehož slova jsou… k uzoufání. Dá se přežít prvních pár hodin, ale pak vám poleze pořádně na nervy. Naštěstí lze většinu jeho monologů vypnout. Ostatně, hra je celkově mnohdy až příliš ukecaná. Rozhovory jsou důležité proto, abyste se mohli rozhodnout, jakou cestou se vydáte.

Biomutant je hóóódně ukecaná videohra

Někdy je jich však příliš, a tak jsem je mnohokrát přeskakoval. A to často opravdu nedělám. Nervy mám ale jen jedny. Zpátky však k Automatonu, který je mnohem větší pomocník než jenom překladatel. I on lze totiž vylepšit, během bojů pak může střílet po nepřátelích, anebo se změnit v menší rogalo vhodné ke snášení z hor. Pro cestování slouží celá řada roztodivných tvorů, které můžete osedlat. Jedná se o variace na koně, soby i těžko popsatelná stvoření. Ta se prostě musí vidět.

Řídit budete také několik vozidel jako vodní skútr, ponorku a další stroje, včetně robotického tvora nebo mecha. Země v podání Biomutanta je roztodivná jako hra samotná. Najdete zde oblast bez života a vzduchu i spoustu životu nebezpečných lokalit, v nichž je přílišná toxicita, horko, chlad atd. Abyste v nich přežili, musíte si najít ochranné obleky, případně posílit svou obludku rezistentními RPG vylepšeními. Země budoucnosti je však plná také zeleně i jiných barevných porostů.

Mezi dobrem a zlem

Jak budete postupovat hrou, budete se často rozhodovat mezi volbou dobra a zla. Nezřídka kdy na vás vyskočí světlo a temnota. V Biomutantově zpracování jde o dva malé rarášky, kteří vám našeptávají, abyste konali dobro, nebo zlo. Dámy a pánové, tohle je videohra, kterou se určitě vyplatí hrát vícekrát. Pokaždé se můžete rozhodnout jinak a vidět i prožít věci, se kterými jste se při prvním hraní nesetkali. Biomutant je navíc plný bezpočtu vedlejších misí, aktivit a úkolů.

Věnovat se jen hlavní dějové lince by byla škoda. Nepovinné úkoly stojí za to. Často potkáte někoho, kdo potřebuje pomoc, jen tak při exploraci světa. Opakované hraní se vyplatí. Nová hra + nechybí, takže k němu Biomutant vyloženě vybízí. Hlavní dějovou linku lze splnit za cca 15 hodin. Věnoval jsem se nepovinným úkolům, ale zdaleka ne všem, závěrečné titulky se spustily po 33 hodinách čistého hraní. Dokážu si přitom představit, že kdybych chtěl splnit vše, životnost se vyšplhá na 50 hodin.

Trhaná podívaná

Navíc je fajn, že tvůrci hru stále vylepšují. Nejedná se přitom pouze o opravné patche. Během mého hrání byl výrazně vylepšen loot, který je nyní bohatší. Co se technického hlediska týče, není na tom Biomutant špatně. Zároveň na tom ale není úplně dobře. Grafika je na poměry konzole PlayStation 4 slušná. Na základním modelu běží hra v 30 fps, na PS4 Pro je to 60 ne úplně stabilních fps. K poklesům dochází často. Úplně nejhorší je ale trhání, které hru sužuje poměrně často.

Jakoby se Biomutant při hraní načítal a docházelo k půl sekundy až sekundu dlouhým zamrznutím. To není nic příjemného. A to jsem hrál díky zpětné kompatibilitě na konzoli PlayStation 5, kde hra běží ještě o fous lépe než na PS4 Pro. Zvuky a hudba jsou průměrné. Celkově je Biomutant pozoruhodné dílo, jež stojí za vyzkoušení, i když je jasné, že nesedne každému. Tohle není další Assassin's Creed ani Far Cry. Já si dobu strávenou na Zemi bez lidí užil a nevylučuji, že se na ni ještě někdy v budoucnosti vrátím, ale tentokrát nebudu hodný…

Fotogalerie
95 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 81 %

Plusy:
Originálně zpracovaná videohra
Propracovaný bojový systém
Poutavá postapokalyptická Země bez lidí
Bohaté RPG prvky
Rozvětvený příběh plný rozhodování
Dlouhá životnost
Opakované hraní se vyplatí
 
Minusy:
Hra se ošklivě trhá
Otravný vypravěč (lze ho vypnout)
Místy až příliš ukecané
 
Infobox
Datum vydání: 25. květen 2021
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS5), Xbox One, PC
Cena: 1499 Kč
Výrobce: Experiment 101
Vydavatel: THQ Nordic
Distributor v ČR: Comgad
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry