Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Skandální policejní kniha odhalila život kurtizán: Milenky aristokratů, múzy umělců i zlatokopky

  • Autor: rc - 
    7. 7. 2021
    14:15

    V zaprášených archivech pařížské policie byla nalezená knížka vázaná v kůži s názvem „Neovládané“. Skandální dokument má obsahovat záznamy až o 700 dívkách, které žily v Paříži v 19. století a byly strážci zákona vedeny jako kurtizány. Některé z nich se staly velice bohatými a mocnými. Na sociálním žebříčku se vyšplhaly na vrchol hlavně díky zámožným mužům, s nimiž udržovaly vztah. Jednou z kurtizán byla Cora Pearl, která na jednom večírku se svlékla do naha a lehla si na stříbrný podnos, který nesli čtyři muži!

  • 1.Neovládané

    Pocházely většinou z chudších rodin a toužily se vyšplhat po sociálním žebříčku na samý vrchol. Život francouzských kurtizán byl skandální, leckdy i smutný a zároveň fascinující. Přitahuje pozornost dodnes. Příběhy prostitutek žijících v Paříži v 19. století fascinovaly i historičku Gabriellu Houbeovou, která se dostala do archivu pařížské policie, kde objevila knihu s názvem „Neovládané.“ Skandální knížka obsahovala záznamy až o 700 ženách.

    V záznamech byly uvedeny ženy od prostitutek, hereček, zlatokopek, tanečnic až po madame, které nabízely dívky mužům za peníze. Všechny tyto ženy, ačkoliv byly z různých odvětví, měly něco společného. Zaprvé byly v hledáčku policie jako prostitutky a za druhé byly extrémně bohaté a měly velký vliv. Kniha kurtizán zaujala i novinářku Summer Brennanovou, která přeložila části textu do angličtiny a hodlá o hříšných kurtizánách podle informací britského deníku Daily Mail napsat vlastní knihu spolu se svým novým výzkumem. Fascinující je například příběh Mery Laurentové či Cory Pearlové.

  • 2.Od prostitutky umělkyní

    V dubnu roku 1849 se ve francouzském městě Nancy narodila Anne Rose Suzanne Louviotová. Dětství neměla nejšťastnější. Její matka pracovala jako pradlena u maršála Francoise Certaina De Canroberta a svého otce nikdy nepoznala. Její máma se jí rozhodla brzy provdat a to za obchodníka Jeana-Claudea Laurenta, ovšem manželství netrvalo moc dlouho. V patnácti proto prodala její panenství Canrobertovi, jehož milenkou se nakonec stala. Ani jeho milenkou ale nezůstala dlouho. Už v šestnácti odjela do Paříže, kde se snažila prosadit jako herečka. Popularitu si skutečně získala. Na jevišti se totiž neváhala objevit zcela nahá jako bohyně Venuše. Její krása upoutala pozornost Thomase W. Evanse, vlivného zubaře, mezi jehož pacienty patřily i členové královských rodin.

    Zbohatlický Američan si ji vydržoval, dostala přepychový byt a platil jí pořádný balík peněz. Jejími přáteli se stali vlivní umělci a někteří z nich byli i jejími milenci. Byla múzou pro Francoise Coppéeho, básníka Stéphana Mallarmého, novináře Antonina Prousta či malíře Edouarda Maneta, který ji dokonce zvěčnil na malířském plátně. „Vzpomínám si na jeho ateliér a do něj přichází vysoká krásná žena jako čajová růže,“ zavzpomínal ve svých memoárech George Moore podle Daily Mail. Onou čajovou růží byla Mary. Smyslnou kurtizánou byl oslněn i Émil Zola, který podle ní napsal román Nana.

    Mery Laurentová: Múza umělců

  • 3.Nahá na stříbrném podnose

    Její pravé jméno zní Eliza Emma Crouchová, ale pařížská smetánka ji v 19. století znala jako Coru Pearl. Narodila se v Plymouthu v roce 1836, její otec byl hudebník a skladatel Frederick Nichollas Crouch a její matka byla pěvkyně. Otec rodinu opustil a její matka se podruhé vdala. Odešla proto do internátní školy do Francie, ale později se vrátila do Anglie, kde bydlela u své babičky. V mládí zažila znásilnění. Muž ji vylákal do baru, kde ji opil a znásilnil na hotelovém pokoji.

    Později se stala milenkou Roberta Bignella, majitele hudebního salónu, s nímž se dostala do Paříže, kde už zůstala a začala vystupovat pod jménem Cora Pearl. Ve městě hříchu se ji ujal kupec známý jako Monsieur Roubisse a uvedl ji do světa kurtizán. Byla milenkou řady prominentů. Její postelí prošli i aristokraté jako Vilém Oranžský, Charles de Morny, princ Napoléon-Jérôme Bonaparte, bratranec císaře Napoleona III. Stala se z ní bohatá a mocná žena. V roce 1864 si pronajala venkovské sídlo, kde pořádala pompézní večírky. Na jednom z nich se nahá položila na stříbrný podnos, který nesli čtyři muži, a posypala se petrželí. Na vrcholu své kariéry byla mezi lety 1865 – 1870. Její kariéra skončila, když se její o deset let mladší milenec Alexandr Duval zastřelil u ní v domě.

    Cora Pearlová, milenka aristokratů

  • 4.Brilantní herečka

    Narodila se jako Marthe Léocadie Baumannová, kterou však Paříž znala pod jménem Marthe Aguillionová. Poté, co se její jméno objevilo v tisku, znala ji celá Paříž. Hrála v divadlech po celém městě a Le Figaro ji v roce 1865 označil za „velmi skvělou dámu,“ která zachránila celou hru. Dále Papers o ni napsali, že má jiskru a další noviny ji označily za brilantní umělkyni. Vydělávala hodně peněz a obklopovala se luxusem. V roce 1863 skončila v náručí Eugene Janviera de la Motteho, francouzského politika, který se po smrti své manželky objevoval po boku hereček. Kvůli němu se dostala do hledáčku policie. De la Motte byl obviněn ze zpronevěry a v roce 1871 byl zatčen v Ženevě. Nakonec byl osvobozen. Popularita Marthy ale klesala, až nakonec úplně vyhasla.

    Martha Aguillionová: Známá herečka

  • 5.Z cukrářky kurtizánou

    Divine Ailliotová pracovala v populární cukrárně Maison Boissier a měla před sebou kariéru cukrářky. Ovšem právě tam ji objevil pasák Adrien-Hippolyte Odier, který nasměroval její život jiným směrem. S bohatým cizincem často cestovala do Londýna a později pracovala jako madame a prodávala dívky bohatým mužům a to například i bankéři Mauriceovi de Hirschovi, který později založil nadaci na podporu židovského vzdělávání. Mezi jejími dívkami byla i Anna Cowaleska, švagrová Madame Ferrarisové, učitelky zpěvu.

    Divine Ailliotová: Z cukrářky protitutkou

  • 6.Z tanečnice zlatokopkou

    Caroline Hasseová přijela do Paříže v 50. letech 19. století. Začala tančit ve škole Cellarius a Laborde a brzy upoutala pozornost vlivného muže. Zároveň se stala milenkou budoucího politika Daniela Wilsona, který byl dědicem rodinného jmění. Díky jeho bohatsví se začala obklopovat luxusem a pořádala honosné večeře pro třicet lidí, které se leckdy z jednoho večera protáhly na několik dnů. Později se do ní zbláznil Adrien Delahante, vlivný finančník. Právě Delahante ji dal obrovské jmění, aby si mohla koupit diamanty. Velké množství peněz získala i od kapitána Pierra Émila Édouarda Colberta. Jeho otec na něj naléhal, aby Caroline pustil k vodě a Pierre se údajně pokusil zabít. Pokus o sebevraždu se mu nezdařil, ale milostný románek s tanečnicí nadobro skončil. Caroline se několikrát dostala do hledáčku policie a byla zapletena do soudních sporů. Nakonec se musela zbavit svého bohatství a opustila Paříž.

    Caroline Hasseová: Z tanečnice zlatokopkou

    VIDEO: Jak si Češi užívali pornokaranténu?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi