„Bydleli v něm můj nastávající tchán a tchýně. Přijeli odpoledne domů, že si dají skleničku. Najednou kroupy, tchán ještě žertoval, že pití budou mít s ledem. Pak to šlo ráz na ráz. Na dvoře přežila jen pergola,“ svěřil se Josef.

Tchán jako restaurátor domek vylepšoval, pochvaloval si klidnou atmosféru vesničky s dvěma tisícovkami obyvateli. Teď zbylo jen prázdné místo.

„Bydlíme teď všichni včetně čtyř psů a koček v Hodoníně v 1+1. Ale už jsme se domluvili, že postavíme dům nový, pro nás čtyři,“ ubezpečuje Josef, který se nebrání dojetí kvůli pomocí ze všech stran. Ozvala se mu prý i Tereza Pergnerová.

Video
Video se připravuje ...

Josef Duchoslav, zeť majitele demolovaného domku v Mikulčicích Zdeněk Matyáš

To všechno nás hrozně povzbudilo. S přítelkyní Olgou chystáme svatbu, tak bude trochu radosti,“ vrátil se úsměv do tváře muže, který zůstal u nenávratně mizejícího stavení celé úterní dopoledne.

Číslo 114

Přesně tolik domů zatím statici v postižených obcích určili k demolici, nejde ale o konečný počet. „Samotné práce na demolicích by se měly rozjet v průběhu příštího týdne. Mimo tyto řízené demolice ovšem už probíhají demolice neřízené, pro které se rozhodli někteří majitelé poškozených objektů,“ řekla mluvčí jihomoravského krajského úřadu Alena Knotková.

Celkový počet poškozených domů ve všech zasažených obcích je 1200.

Video
Video se připravuje ...

Úterní demolice domu č.443 v Mikulčicích Zdeněk Matyáš

Obří skládky

Pro skládkování suti a dalšího materiálu z jednotlivých obcí se ustálily tři velké deponie – Mikulčice, poblíž Hrušek a areál firmy Ploma v Hodoníně. Aktuálně se řeší umístění místa pro navážení a další přerozdělení stále větších dodávek stavebního dřevomateriálu. Jednu z obřích skládek u Moravské Nové Vsi museli hasiči v úterý hasit.

Fotogalerie
39 fotografií