„Všechno je vyprodané,“ shodují se místní. Jsou přitom smířliví. Vědí, že najednou sehnat materiál na 1 200 pobořených domů není možné lusknutím prstů.

Statici nařídili zbourat zatím 114 stavení. „Koncem týdne, kdy skončí jejich obchůzky, se počet zvýší,“ řekl Blesk.cz hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Samotné práce na demolicích by se měly rozjet v průběhu příštího týdne. Mimo tyto řízené demolice ovšem už začaly demolice neřízené, pro které se rozhodli majitelé pobořených domů.

Chybí řemeslníci

Dodavatelské firmy nespí, ale nestíhají. Mnohé z nich samy dovážejí na stavby materiál. Slevy jsou až 80 % proti obvyklým cenám. Nabízejí se i zdarma party zedníků či tesařů a dalších fachmanů z celé ČR i Slovenska. Některé přes dobrovolnická centra, jiné se domlouvají přímo v obcích. Přesto to nestačí.

Video
Video se připravuje ...

Pavlu Čížovi (53) z Hrušek tornádo zničilo dům. Chce ho postavit znova. Jiří Nováček

Zoufalý je především nedostatek profesionálních pokrývačů, tesařů a klempířů. Česko tak doplatilo na systémové zrušení stavebních učilišť v minulosti. „Volných řemeslníků je málo. Sezona je v plném proudu a firmy už mají nasmlouvané zakázky,“ řekl šéf zprostředkovatelského portálu NejŘemeslníci.cz Martin Ekrt.

„Velká poptávka je nejen po stavebním materiálu, ale také po řemeslnících. V Mikulčicích teď akutně potřebují navíc lisy na kov a suť,“ řekl Grolich. Do Mikulčic dorazila včera i další velká várka plachet na zakrytí střech, u návsi se skladují haldy košťat. Jsou volně k rozebrání.

Stavebniny dávají materiál bez marže

Výrobci Tondach nebo hodonínská KM Beta dali 80% slevu na základní tašku, stavebniny DEK ji prodávají lidem bez marže. „Z celé republiky jsme na Slovácko stáhli latě pod střešní krytinu. Rozdáváme i celou naši zásobu plachet na zakrytí,“ řekl šéf stavebnin DEK Vít Kutnar.

Kulatina zdarma od Lesů ČR

Lesy České republiky se rozhodly darovat lidem až 50 kubíků dřevěné kulatiny na nový krov nebo finanční dar 100 tisíc korun. Cena střechy se u statisticky průměrného domu pohybuje od půl milionu korun výše. Kompletní střecha s krovem se dá postavit za měsíc.

Stát pošle půl milionu na demolici

Lidem, kteří bourají dům a budou stavět nový, pošle stát zálohu ve výši 500 000 korun, aby měli okamžité peníze jak na demolici, tak na následnou projektovou dokumentaci a další přípravy. Slíbila to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Fotogalerie
43 fotografií