Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Recenze: Dobrodružství nejen za vysvědčení či na prázdniny! Rozjeďte ho s Rychlými šípy

Autor: Ivan D. Hladík - 
29. června 2021
13:11

První věta synopse v podstatě říká vše: Kultovní český komiks, který milují celé generace malých i dospělých čtenářů, přichází v nové podobě. Statisíce kluků, dnes pradědů, dědů či tátů, s nimi vyrůstali. Teď můžou i vaši rošťáci.

Abychom dokončili tu synopsi... „Rychlé šípy, souborné vydání komiksových příběhů Jaroslava Foglara a kreslíře Jana Fischera září, jak jste je ještě neviděli a plní tak přání svého výtvarníka. Navíc poprvé ve všech variantách, které spolu vytvořili. Soubor vychází i s rozsáhlým doslovem komiksového historika, scenáristy a autora Tomáše Prokůpka v unikátní grafické úpravě Martina T. Peciny.“ Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Rychlonožka a Červenáček i jejich klubovní psi Bublina a Kuliferda se vracejí v nové a ještě lepší variantě, která okouzlí dětské i dospělejší čtenáře a hledače dobrodružství.

Souborné vydání komiksových příběhů Rychlých šípů Jaroslava Foglara od kreslíře Jana Fischera. Kultovní český komiks, který milují celé generace malých i dospělých čtenářů, přichází v nové podobě. Souborné vydání komiksových příběhů Rychlých šípů Jaroslava Foglara od kreslíře Jana Fischera. Kultovní český komiks, který milují celé generace malých i dospělých čtenářů, přichází v nové podobě. | Albatros

Dá se vůbec říci něco nového o komiksu, který začal vycházet už na konci roku 1938? „Vydáme se spolu znovu někam dolů, do těch tmavých uliček, zákoutí, průchodů a plácků, tak jako jsme se tolikrát v dávných dobách vydávali – snad tam někde zažijeme ještě nějaká Velká Dobrodružství!“ napsal jejich tvůrce Jaroslav Foglar před lety. Za pravdu mu pak daly celé generace čtenářů, kteří hltali jednotlivé sešity příběhů Rychlých šípů i následná souborná vydání. „Vy i já při nich omládneme – a noví a noví chlapci a děvčata při jejich četbě budou v duchu s námi, tak jako tenkrát, tak jako tenkrát...“ dodal Foglar a opět se nemýlil.

I v novém vydání na vás dýchne nostalgie a ten pocit čehosi povědomého, co jsme jako děti chtěli vždycky zažít. I přesto, že postavy příběhu jsou do jisté míry stereotypní, pořád a třeba stokrát dokážou oslovit, pobavit, dojmout, strhnout do děje i poučit. Výhodou současných čtenářů pak je, že nemusejí čekat na nové číslo časopisu Mladý hlasatel, Junák či Vpřed, kde komiksy vycházely mezi lety 1938 až 1948. Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Jana Fischera na téměř třech stech stran přinášejí ověřené vyprávění v té nejlepší kvalitě, jakou nabízí současnost. Ovšem s maximálním respektem vůči původnímu autorovi ilustrací.

Podívejte se na video ke knize:

Video  Souborné vydání komiksových příběhů Rychlých šípů Jaroslava Foglara od kreslíře Jana Fischera. Kultovní český komiks, který milují celé generace malých i dospělých čtenářů, přichází v nové podobě. • VIDEO  - Albatros
Video se připravuje ...

Tvůrci nového souborného vydání se soustředili nejen na papír a barvy, ale i na každou součást textu. Zpod jejich rukou a z tiskárny Albatrosu tak na pulty zamířila kniha, která je esencí několika faktorů. Ryzího chlapectví a všeho, co kdy symbolizovaly představy dětského dobrodružství (to už tu padlo). Pak také knižní a čtenářské euforie, dobře odvedeného řemesla autorského i vydavatelského. Kniha je ODMĚNOU, výraznou a skvostnou. Zaslouží si největší pozornost. I když jí vaši potomci věnují jen polovinu, čeká je zážitek!

Hodnocení: 95 %

Jaroslav Foglar

Rychlé šípy J. Foglara a J. Fischera

Počet stran: 296

Vydavatel: Albatros, 2021

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi