V budově úřadu práce na pražských Vinohradech se střílelo! „Policisté aktuálně zasahují v ulici Bělehradská, kde mělo dojít ke střelbě a zranění jedné osoby. Po pachateli nyní pátráme,“ uvedli policisté na twitteru kolem půl jedenácté dopoledne.

Na místo podle mluvčí pražských záchranářů Jany Poštové vyrážela záchranářská i lékařská posádka a inspektor. „Asi 50letá žena utrpěla velmi vážná poranění. Záchranáři zajistili dýchací cesty, pokračovali v kardiopulmonální resuscitaci, kterou prováděli i laici na místě před naším příjezdem. Nakonec se funkci srdce podařilo obnovit,“ uvedla s tím, že ženu převezli do vinohradské nemocnice.

Žena však velmi vážná zranění nepřežila. „Z nemocnice přišla velmi smutná zpráva. Postřelená žena zranění podlehla. Případ vyšetřují kriminalisté z oddělení vražd pražské policie. Po pachateli pátrají stovky policistů a děláme maximum pro jeho dopadení,” sdělili policisté.

Policejní mluvčí Eva Kropáčová i mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková potvrdily, že zemřelá je jedna ze zaměstnankyň kontaktního pracoviště úřadu práce pro Prahu 2 a 3. „Na místě je zaměstnancům k dispozici psychologická pomoc,“ dodala Beránková.

Dopaden!

V budově Útvar rychlého nasazení (URNA) provedl kompletní bezpečnostní prohlídku, po muži pátral policejní vrtulník. Hledaného útočníka se nakonec policistům podařilo vypátrat v centru Prahy. „Pražští kriminalisté muže vypátrali v centru metropole a zadrželi za pomoci donucovacích prostředků. Muž je podezřelý z trestného činu vražda,” sdělila policejní mluvčí Eva Kropáčová. K dopadení došlo v Palackého ulici nedaleko Václavského náměstí.

Kolegyni poleptal kyselinou

Policisté nevylučují, že útočníkem byl 66letý Jiří Dvořák, který v pátek u Aera Vodochody v Odolene Vodě poleptal bývalou kolegyni kyselinou a utekl. Policisté po něm od pátku pátrají, v sobotu zasahovali v bytě v Libni, kde se měl nacházet, místo něj tam ale našli nastraženou výbušninu, která zranila jednoho policistu. V neděli pak Dvořáka údajně někdo spatřil v autobuse v Odolene Vodě, i tam probíhalo pátrání, avšak bezúspěšně.

Video
Video se připravuje ...

Video ze zatýkání muže podezřelého z vraždy pracovnice úřadu práce Instagram/Andrej_O

Právě na úřadu práce Prahy 2, kde v úterý k útoku došlo, podle informací Blesku pracuje paní L., se kterou měl hledaný Dvořák v minulosti spory. Na YouTube zveřejňoval videa, v nichž mimo jiné pomlouval a špinil bývalé kolegy i firmu Aero Vodochody, kde pracoval jako konstruktér a která mu v roce 2015 neprodloužila smlouvu.

V jednom z nich popsal, jak si pro něj domů přišla kriminálka. „To proto, kdyby zabil L. z úřadu práce za to, že mu nepřiznala podporu 14 tisíc měsíčně po dobu 11 měsíců a vyřadila ho z evidence uchazečů o zaměstnání a tím podporu zastavila,“ psal o sobě ve třetí osobě v jednom ze svých příspěvků.

Firma Aero Vodochody pak Dvořáka zažalovala, pražský městský soud mu nařídil veškeré články i videa odstranit a zakázal mu dál o firmě psát. Měl také jako odškodnění zaplatit firmě milion korun. Znalci uvedli, že muž není duševně nemocný, má ale poruchu osobnosti, je nepřizpůsobivý a obtížný svému okolí. 

Úřad bude do pátku uzavřen

Ke střelbě se vyjádřila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Střelba na úřadu práce na Praze 2 je velké neštěstí. Je mi velmi líto zraněné úřednice a chci vyjádřit podporu i pracovníkům a pracovnicím ÚP. Pobočka v Bělehradské je do pátku uzavřena, zaměstnanci dostali volno,“ uvedla. Agendu úřadu dočasně převezme pracoviště ve Štefánikově ulici v Praze 5 a v Šafaříkově v Praze 2.

Bomba v Holešovicích?

Aby toho nebylo málo, v areálu Pražské tržnice v Holešovicích byly v úterý odpoledne objeveny součástky pro výrobu výbušnin. Podle informací Blesku i zpravodajské agentury Aktu.cz jejich nález se střelbou ve Vinohradech souvisí. Mělo by se totiž jednat o sklad, který si Jiří Dvořák pronajímá.

Prvotní informace o tom, že byl nalezen výbušný nástražný systém, se naštěstí nepotvrdily – mělo se jednat o rozbušky, detonátory a jiné součástky pro výbušniny. Podle toho také policisté a pyrotechnici s obezřetností přistupovali k osobnímu vozu Jiřího D., který byl ještě toho dne ve večerních hodinách nalezen na pražském Vyšehradě. Vůz podle redaktora Blesk.cz, který byl na místě, zkoumal pes a robot.

O průběhu pátrání promluvil ředitel policejního krajského ředitelství hl. m. Prahy Tomáš Lerch, který sdělil, že do pátrání po podezřelém se zapojily stovky policistů. „Jednalo se o složky pořádkové, dopravní, kriminální i cizinecké policie,“ sdělil Lerch s tím, že do akce byl nasazen i vrtulník.

Stále měl u sebe zbraň

Nejen ten měl lví podíl na dopadení hledaného, k němuž naštěstí bez větších komplikací došlo v Palackého ulici. „Při tomto zadržení nedošlo k žádné újmě na zdraví. Byl pouze použit donucovací prostředek, a to hrozba střelnou zbraní, protože bylo podezření na to, že dotyčný má u sebe nelegálně drženou střelnou zbraň, což se záhy potvrdilo,“ upřesnil Lerch.

Ten rovněž nezapomněl zmínit ani nezanedbatelnou roli médií, které o celé otřesné kauze informovaly veřejnost a pomáhaly tak s pátráním. „Chtěl bych poděkovat médiím, která okamžitě prezentovaly námi zveřejněné situace, což mělo za následek, že se do pátrání aktivně zapojila i veřejnost,“ ocenil Lerch.

Hrozí mu 20 let

V současné chvíli jsou policisté na začátku vyšetřování. Budou se snažit odhalit motivy a pohnutky, které muže ponoukaly k takto otřesnému chování. Vyjma vraždy úřednice je mu totiž připisováno i zranění policisty a poleptání kyselinou další ženy. „Zahájili jsme úkony pro trestný čin vražda, kde by podezřelému mohla hrozit trestní sazba ve výši 20 let, ale právní kvalifikace se teprve upřesňuje. Není vyloučeno, že bude rozšířena o další skutky,“ uzavřel ředitel.

Video
Video se připravuje ...

Jiří D. je podezřelý z vraždy úřednice vinohradského úřadu práce. Policie jej spojuje také s útokem kyselinou na jinou ženu. Dopaden byl v centru Prahy. (29. června 2021) Aktu.cz

Fotogalerie
207 fotografií